Wykonanie
Sezon
szparagowy już został otwarty, co napawa mnie ogromną radością!Uwielbiam
szparagi pod każdą postacią - i z
wody, i w
szynce, i w
sałatce czy w zupie... zawsze smakują wyśmienicie.Na targu czy w warzywniaku znajdziemy
szparagi białe i zielone. Oby dwa rodzaje warzywa to ten sam gatunek. Różnica w kolorze wynika ze sposobu uprawy - białe
szparagi rosną w ziemi, zielone natomiast wyrastają ponad powierzchnię.Od lat trwa dyskusja, które są lepsze? I choć, w moim odczuciu,
zielone szparagi mają większe walory estetyczne, to w kwestii smaku pozostaję wierna
białym.W związku z powyższym, dziś proponuję lekkie i wiosenne danie obiadowe - grillowany
pstrąg na białych szparagach oraz
młode ziemniaki.

Składniki (dla 2 osób):pęczek
szparag2 świeże
pstrągi6 średniej wielkości
młodych ziemniakówsólzielony pieprz,ok. 10 g
masłaświeży
koperekczosnekcytrynaPrzygotowanie:Umyj
ziemniaki. Wstaw
wodę. Po zagotowaniu
wody dodaj ok. 0,5 łyżeczki
soli i wrzuć
ziemniaki. Gotuj do miękkości ok. 15 min.Obierz i umyj
szparagi. Zagotuj
wodę i wrzuć
szparagi do wrzątku. Moim sekretem idealnych
szparag jest dobrze doprawiona
woda -
solą i
cukrem. Po wrzuceniu
szparag do
wody zatem, dodaj ok. 1 płaską łyżeczkę
soli i tyle samo
cukru (proporcja na ok. 2 l
wody). Gotuj na średnim ogniu ok. 15 min.Umyj i opraw
pstrągi, tak by nie miały łusek i innych niemile widzianych cząstek.Dopraw z zewnątrz i środek
ryby solą i świeżo zmielonym,
zielonym pieprzem. Wnętrze
pstrąga posyp delikatnie
czosnkiem w proszku lub świeżym i włóż cienkie plasterki
masła.Grilluj
ryby na patelni lub grillu, jeśli masz taką możliwość - ok. 7 min. z każdej strony.Wyłóż na talerz ugotowane
szparagi i
ziemniaki. Na szparagach ułóż
pstrąga. Na koniec posyp danie
koperkiem.

Smacznego!!