Wykonanie
Masala czaj to sposób parzenia
herbaty przywieziony na zachód z Indii. Tak naprawdę jest to mocna, czarna
herbata (bez żadnych aromatów) gotowana razem z
mlekiem i
przyprawami.Kiedy poprosicie o nią w restauracji możecie zapomnieć o deserze. Zazwyczaj jest tak słodka, że zjedzenie po niej dodatkowych
cukrów skutkowałoby murowana cukrzycą.I dlatego ten przepis nazwałam "odchudzonym" — nie zawiera zbyt dużo
cukrów, a dodatek
pieprzu podobno ułatwia trawienie ;)Składniki na filiżankę1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
mleka1 pełna łyżeczka czarnej
herbaty*1/4 łyżeczki
cynamon2
goździki3-4 ziarna
kolendry1 ziarno
pieprzuDo małego rondelka wsypać
goździki,
cynamon i
imbir. Zalać
wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3 minuty. Do
wody wsypać
herbatę, wrzucić
pieprz i
kolendrę, wlać
mleko i gotować przez 5 minut.Ja nie dodawałam żadnej substancji słodzącej, ale jeżeli musimy posłodzić, to
miodem. Do tego zestawu pasuje lepiej niż
cukier.*Użyłam zwykłej assam.