Wykonanie
Kawa ... dobra o poranku, w południe i wieczorem... idealna w towarzystwie i w samotności...Każdy ma swoją ulubioną. Jedni eksperymentują, inni trzymają się klasyki. Wielokrotnie widziałam w
sieci przepisy na
dyniową latte... Jak to ja - początkowo sceptyczna, ale nie wytrzymałam i musiałam spróbować :)Werdykt? Smaczna, ale wolę klasykę :)

Składniki:2 łyżki puree z pieczonej dyni200 ml
mlekaespresso lub 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 50 ml gorącej
wodycynamon mielony
goździki mielone
gałka muszkatołowa mielona
pieprz mielonySposób przygotowania:Puree z dyni podgrzej z
przyprawami: każdej dodaj dosłownie odrobinę tak, aby w
sumie wyszła szczypta :)
Mleko podgrzej. Spień za pomocą elektrycznej trzepaczki lub ekspresu. Jeśli nie masz, to zrób to co jak - wlej do słoiczka, szczelnie zakręć i mocno potrząsaj.
Mleko się spieni :)Do dyni dodaj połowę
mleka i wymieszaj. Przełóż do szklanki, w której podasz latte. Następnie wlej resztę
mleka, łącznie z pianką. Na wierzch powoli wlej
kawę. Powinny powstać wyraźnie zaznaczone warstwy.