Wykonanie
Owoce pod pyszną, chrupiącą kruszonką zna chyba każdy. Ta wersja podawania letnich wytworów natury jest niesamowita!Można użyć każdych
owoców:
jeżyny,
truskawki,
agrest,
jabłka,
kiwi. Czego tylko
kubki smakowe zapragną. Jeżeli pieczemy ciasto i zrobimy zbyt dużo kruszonki - będzie w tym daniu idealna.Ja dodałam za mało
masła, więc nie wyszła mi chrupiąca kruszonka, a delikatnie słodki,
migdałowy piasek. Oczywiście z tego przepisu wyjdzie normalna kruszonka :)Składniki na trzy małe naczynka200g
jeżyn2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki tartych
migdałów2 łyżki pestek
słonecznika2 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
cukru pudru1 łyka
brązowego cukruAromat waniliowy3 łyżki
masłaJeżyny posypać łyżką
cukru pudru i wymieszać.
Masło rozpuścić, zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszać
mąkę,
płatki,
słonecznik i
brązowy cukier. Wymieszać razem z rozpuszczonym
masłem.
Owoce rozłożyć do małych naczynek żaroodpornych. Posypać je kruszonką. Piec 35-40 minut w temperaturze 180°CJa dodałam mniej
cukru i
masła. Podałam z
lodami waniliowymi, ale takie
owoce pasują prawie do wszystkiego.Do kruszonki można jeszcze dodać
płatki migdałowe albo
pestki dyni.