ßßß Cookit - przepis na Jeżyny pod słodkim piaskiem

Jeżyny pod słodkim piaskiem

nazwa

Wykonanie

Owoce pod pyszną, chrupiącą kruszonką zna chyba każdy. Ta wersja podawania letnich wytworów natury jest niesamowita!
Można użyć każdych owoców: jeżyny, truskawki, agrest, jabłka, kiwi. Czego tylko kubki smakowe zapragną. Jeżeli pieczemy ciasto i zrobimy zbyt dużo kruszonki - będzie w tym daniu idealna.
Ja dodałam za mało masła, więc nie wyszła mi chrupiąca kruszonka, a delikatnie słodki, migdałowy piasek. Oczywiście z tego przepisu wyjdzie normalna kruszonka :)
Składniki na trzy małe naczynka
200g jeżyn
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki tartych migdałów
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka cukru pudru
1 łyka brązowego cukru
Aromat waniliowy
3 łyżki masła
Jeżyny posypać łyżką cukru pudru i wymieszać. Masło rozpuścić, zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszać mąkę, płatki, słonecznik i brązowy cukier. Wymieszać razem z rozpuszczonym masłem.
Owoce rozłożyć do małych naczynek żaroodpornych. Posypać je kruszonką. Piec 35-40 minut w temperaturze 180°C
Ja dodałam mniej cukru i masła. Podałam z lodami waniliowymi, ale takie owoce pasują prawie do wszystkiego.
Do kruszonki można jeszcze dodać płatki migdałowe albo pestki dyni.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/02/jezyny-pod-sodkim-piaskiem.html