ßßß Cookit - przepis na "Polskie pesto" z miętą i cytryną

"Polskie pesto" z miętą i cytryną

nazwa

Wykonanie

Uprzedzam — w najbliższych dniach troszeczkę się na moim blogu zazieleni :).
Niezbyt lubię to oryginalne pesto. Nie odpowiada mi to, że pesto ze sklepowych półek ma zawsze zbyt dużo oliwy i czosnku. Kiedyś widziałam wiele przepisów na pesto z cukinii. I, oczywiście robiłam je dość często. Pewnie wiele osób robiło taki sos. Po jakimś czasie zaczęłam eksperymentować z różnymi połączeniami. Wychodziło mi średnio, aż do czasu kiedy moja mama próbując kolejnej zmiksowanej cukinii stwierdziła: "To jest takie świeże!".
I wtedy wrzuciłam do sosu posiekaną miętę i sok z cytryny. Wyszło bardzo świeżo! W sam raz na koniec zimy :)
Oczywiście "polskie pesto" jest zupełnie niewłoskie. Zrobione głównie ze składników, które rosną w polskiej ziemi (oprócz cytryny i oliwy z oliwek).
Składniki na słoik 400g
1 średnia cukinia
1 duzy ząbek czosnku
10g posiekanej świeżej natki pietruszki
10g posiekanej świeżej mięty
2–4 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz (do smaku)
Cukinię dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miksera, albo miski. Wszystkie, inne składniki dodać do cukinii i zmiksować. Oczywiście, można dodać więcej czosnku i oliwy (wtedy pesto będzie bardziej wodniste)
Aby pożegnać zimę wyszłam dzisiaj na łąki. Są jeszcze szaro-bure, ale przyniosłam swój słoik z pesto, odprawiłam magiczne rytuały i mam nadzieję, że się szybko zazielenią :)
A już niedługo: o tym, co zrobić z pesto oraz zielone piwo :) Miłego dnia św. Patryka!
Przepis chciałabym dodać do akcji pinkcake "Zielono mi po raz III"
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/03/polskie-pesto-z-mieta-i-cytryna.html