ßßß Cookit - przepis na - okrągłe biszkopty

- okrągłe biszkopty

nazwa

Wykonanie

Ciasto wspaniale się prezentuje, szczególnie na świątecznym stole.
Składniki:
- 3szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 5 jaj
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- krem w 5 minut o smaku ajerkoniakowym ( ja używam Dr.Oetker)
- kostka miękkiego masła
- 200 - 250 ml mleka
- galaretka czerwona
Jaja utrzeć z cukrem do białości, powoli dodawać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Dużą, prostokątną formę wysmarować masłem ( tylko dno!) i wysypać bułką tartą. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (160- 165 stopni) i piec przez około pół godziny.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem zmiksować z mlekiem, następnie cały czas miksując dodawać powoli miękkie masło.Do kremu można dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki. Na jednym wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować , (trochę kremu odłożyć),przykryć drugim plackiem. Biszkopty smarować od spodu kremem, układać na wierzchu ciasta. Całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2012/12/Ciasto-z-biszkoptami-galaretka-i-kremem.html