Wykonanie

Ciasto wspaniale się prezentuje, szczególnie na świątecznym
stole.Składniki:- 3szklanki
mąki- 2 szklanki
cukru- 1 szklanka
oleju- 1 szklanka
wody- 5 jaj-
cukier waniliowy- 3 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:- krem w 5 minut o smaku
ajerkoniakowym ( ja używam Dr.Oetker)- kostka miękkiego
masła- 200 - 250 ml
mleka-
galaretka czerwonaJaja utrzeć z
cukrem do białości, powoli dodawać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Dużą, prostokątną formę wysmarować
masłem ( tylko dno!) i wysypać
bułką tartą. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (160- 165 stopni) i piec przez około pół godziny.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia.Krem zmiksować z
mlekiem, następnie cały czas miksując dodawać powoli miękkie
masło.Do kremu można dodać odrobinkę zielonego
barwnika spożywczego. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki. Na jednym wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować , (trochę kremu odłożyć),przykryć drugim plackiem.
Biszkopty smarować od
spodu kremem, układać na wierzchu ciasta. Całość zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki.