Wykonanie

Polecam, coś pysznego i nieskomplikowanego na obiad.Składniki:- 1
pierś z kurczaka ( około 30 dkg)- 200 g
szpinaku rozdrobnionego ( może być mrożony)- 1
cebula- 1
jajko-
czosnek-
sól i
pieprz-
mąkaSos
śmietanowy:- 1 pełna łyżka
mąki pszennej- 2 łyżki
masła- 1 ½ szklanki
bulionu- 3 pełne łyżki
śmietany 18%-
sól i
pieprzBabeczki
ryżowe:-
ryż w woreczkach
Pierś kurczaka zemleć, a rozmrożony
szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać, aby odparował, ostudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, razem z ostudzonym
szpinakiem dodać do
mięsa, wbić
jajko i wyrobić na masę. Doprawić do smaku i formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Tak przygotowane kuleczki wrzucić do gotującego się
bulionu i gotować przez około 15 minut.


Do garnuszka wsypać
mąkę pszenną i dodać
masło, wymieszać i zrumienić. Następnie wlać zimny
bulion , dokładnie rozprowadzić.Całość zagotować i gotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając.Do
śmietany dodać kilka łyżek masy, wymieszać a następnie całość wlać do garnuszka. doprawić do smaku.
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, chwilę przestudzić a następnie przełożyć do małych okrągłych miseczek, dociskając ryz i wygładzając jego powierzchnię. Po chwili miseczki odwrócić do góry dnem i lekko popukać , aby uformowany
ryż umieścić na talerzu.Babeczki
ryżowe polać przygotowanym sosem
śmietanowym a obok ułożyć osączone kuleczki
szpinakowe.