ßßß Cookit - przepis na KULECZKI SZPINAKOWE W ŚMIETANOWYM SOSIE

KULECZKI SZPINAKOWE W ŚMIETANOWYM SOSIE

nazwa

Wykonanie

Polecam, coś pysznego i nieskomplikowanego na obiad.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka ( około 30 dkg)
- 200 g szpinaku rozdrobnionego ( może być mrożony)
- 1 cebula
- 1 jajko
- czosnek
- sól i pieprz
- mąka
Sos śmietanowy:
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 ½ szklanki bulionu
- 3 pełne łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
Babeczki ryżowe:
- ryż w woreczkach
Pierś kurczaka zemleć, a rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać, aby odparował, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, razem z ostudzonym szpinakiem dodać do mięsa, wbić jajko i wyrobić na masę. Doprawić do smaku i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane kuleczki wrzucić do gotującego się bulionu i gotować przez około 15 minut.
Do garnuszka wsypać mąkę pszenną i dodać masło, wymieszać i zrumienić. Następnie wlać zimny bulion , dokładnie rozprowadzić.Całość zagotować i gotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając.Do śmietany dodać kilka łyżek masy, wymieszać a następnie całość wlać do garnuszka. doprawić do smaku.
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, chwilę przestudzić a następnie przełożyć do małych okrągłych miseczek, dociskając ryz i wygładzając jego powierzchnię. Po chwili miseczki odwrócić do góry dnem i lekko popukać , aby uformowany ryż umieścić na talerzu.
Babeczki ryżowe polać przygotowanym sosem śmietanowym a obok ułożyć osączone kuleczki szpinakowe.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/04/KULECZKI-SZPINAKOWE-W-SMIETANOWYM-SOSIE.html