ßßß Cookit - przepis na RYBKA NA WARZYWKACH Z KASZĄ JAGLANĄ I MASEŁKIEM CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM

RYBKA NA WARZYWKACH Z KASZĄ JAGLANĄ I MASEŁKIEM CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM

nazwa

Wykonanie

Nazwa dania mówi sama za siebie.
Dla mnie i moich domowników pychota, tym bardziej że jest to wynik kulinarnego eksperymentu. Zachęcam do wypróbowania bo naprawdę warto, tym bardziej, że do przygotowania potrawy potrzebujemy niecałą godzinkę.
Składniki:
- 6 filetów z mintaja (lub innej ryby)
- 1 opakowanie warzyw na patelnię
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki klarowanego masła
Warzywa rozmrozić. Kaszę przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie przełożyć do garnka, zalać 1szklanką wody i gotować do miękkości na małym ogniu (około 10 minut), często mieszając. Rybę doprawić solą i pieprzem. Do masła dodać zioła prowansalskie, koperek, natkę i szczypiorek, oraz czosnek.
Warzywa wymieszać z kaszą jaglaną i wyłożyć na dno formy do zapiekania. Na warzywach ułożyć rybę, następnie polać wszystko masełkiem ziołowo-czosnkowym.
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 30 minut.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/06/RYBKA-NA-WARZYWKACH-Z-KASZA-JAGLANA-I-MASELKIEM.html