ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z GRUSZKAMI I PESTKAMI DYNI

CIASTO Z GRUSZKAMI I PESTKAMI DYNI

nazwa

Wykonanie

Oto moja kolejna propozycja na lekkie ciasto o niebanalnym smaku.
Krem zrobiłam ze śmietany kremówki i serków "Bakuś" o smaku wafelkowym, na wierzchu ułożyłam plasterki gruszek, które zalałam galaretką cytrynowo-gruszkową . Na wierzchu ułożyłam rodzynki i lekko podprażone pestki dyni. Ciasto wypróbowało kilka osób i każda z nich była zachwycona.
A co Wy o tym sądzicie?
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka ( płaska) mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %)
- 4 serki "Bakuś" o smaku wafelkowym
- 1 śmietanfix
Dodatkowo:
- puszka gruszek w syropie (ok. 850 ml.)
- 1 galaretka cytrynowa
- 1/2 szklanki wody
- około 1/2 szklanki rodzynek (uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie)
- około 1/2 szklanki pestek dyni
Gruszki odcedzić a syrop zachować.
Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Dno formy 29x23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika. Biszkopt piec aż do zrumienienia przez około 25- 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić w formie.
Syrop z gruszek wymieszać z wodą i zagotować, a następnie rozpuścić w nim galaretkę. Pozostawić do ostudzenia.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfix i serki.
Biszkopt posmarować kremem, na kremie ułożyć plasterki gruszek, na gruszki wylać mocno tężejącą galaretkę.
Wierzch posypać rodzynkami i lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/04/CIASTO-Z-GRUSZKAMI-I-PESTKAMI-DYNI.html