Oto moja kolejna propozycja na lekkie ciasto o niebanalnym smaku.Krem zrobiłam ze śmietany kremówki i serków "Bakuś" o smaku wafelkowym, na wierzchu ułożyłam plasterki gruszek, które zalałam galaretką cytrynowo-gruszkową . Na wierzchu ułożyłam rodzynki i lekko podprażone pestki dyni. Ciasto wypróbowało kilka osób i każda z nich była zachwycona.A co Wy o tym sądzicie?Biszkopt:- 3 jajka- 3/4 szklanki cukru- 3/4 szklanki mąki tortowej- 1 łyżka ( płaska) mąki ziemniaczanej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:- 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %)- 4 serki "Bakuś" o smaku wafelkowym- 1 śmietanfixDodatkowo:- puszka gruszek w syropie (ok. 850 ml.)- 1 galaretka cytrynowa- 1/2 szklanki wody- około 1/2 szklanki rodzynek (uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie)- około 1/2 szklanki pestek dyniGruszki odcedzić a syrop zachować.Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Dno formy 29x23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika. Biszkopt piec aż do zrumienienia przez około 25- 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić w formie.Syrop z gruszek wymieszać z wodą i zagotować, a następnie rozpuścić w nim galaretkę. Pozostawić do ostudzenia.Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfix i serki.Biszkopt posmarować kremem, na kremie ułożyć plasterki gruszek, na gruszki wylać mocno tężejącą galaretkę.Wierzch posypać rodzynkami i lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.