Wykonanie
Drodzy Państwo, proszę zakupić
truskawki i do kuchni marsz! Mam bardzo fajny przepis na ciacho w
trzech smakach i kolorach.Wypiek nie jest słodki, raczej lekko kwaskowaty, idealny na ciepłe dni. Cieszy oko jak i podniebienie.
Biszkopt kawowy:- 3
jajka- 1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków- 1/2 szklanki
mąki tortowej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
kawy rozpuszczalnej ( w formie proszku, nie granulek)Mus
truskawkowy:- 1/2 kg
truskawek- 1/2 szklanki wrzątku-
galaretka truskawkowa-
cukier do smakuPianka agrestowa;- 200 ml
śmietanki 30%- 1/2 szklanki wrzątku- 1
galaretka agrestowa- odrobinka zielonego
barwnika spożywczego (dla uzyskania pięknego zielonego koloru)Dekoracja:-
truskawkiJajka zmiksować z
cukrem, następnie powoli dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, na koniec dodać
kawę. Dno tortownicy (średnica 26 lub 28 cm) wysmarować
masłem i wysypać
kaszką manną lub
bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika (termoobieg) i piec przez około 30 minut. Upieczony
biszkopt ostudzić.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostygnięcia.
Truskawki zmiksować na mus, powoli dodawać mocno tężejącą
galaretkę, dodać
cukier. Gotowy mus wylać na ciasto i wstawić do lodówki na 15 minut.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać mocno tężejącą
galaretkę i barwnik. Gotową masę wylać na ciasto , udekorować
truskawkami i wstawić do lodówki na około 10 minut.

A torcik wygląda tak:
