ßßß
Drodzy Państwo, proszę zakupić truskawki i do kuchni marsz! Mam bardzo fajny przepis na ciacho w trzech smakach i kolorach.Wypiek nie jest słodki, raczej lekko kwaskowaty, idealny na ciepłe dni. Cieszy oko jak i podniebienie.Biszkopt kawowy:- 3 jajka- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków- 1/2 szklanki mąki tortowej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( w formie proszku, nie granulek)Mus truskawkowy:- 1/2 kg truskawek- 1/2 szklanki wrzątku- galaretka truskawkowa- cukier do smakuPianka agrestowa;- 200 ml śmietanki 30%- 1/2 szklanki wrzątku- 1 galaretka agrestowa- odrobinka zielonego barwnika spożywczego (dla uzyskania pięknego zielonego koloru)Dekoracja:- truskawkiJajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kawę. Dno tortownicy (średnica 26 lub 28 cm) wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika (termoobieg) i piec przez około 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Truskawki zmiksować na mus, powoli dodawać mocno tężejącą galaretkę, dodać cukier. Gotowy mus wylać na ciasto i wstawić do lodówki na 15 minut.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mocno tężejącą galaretkę i barwnik. Gotową masę wylać na ciasto , udekorować truskawkami i wstawić do lodówki na około 10 minut.
A torcik wygląda tak: