ßßß Cookit - przepis na BABECZKI Z POMARAŃCZOWĄ SKÓRKĄ

BABECZKI Z POMARAŃCZOWĄ SKÓRKĄ

nazwa

Wykonanie

Puszyste, rozpływające się w ustach, pięknie udekorowane babeczki. Swój wspaniały smak zawdzięczają dodaniu do ciasta serków homogenizowanych i aromatu cytrynowego a polewa czekoladowa i kandyzowana skórka pomarańczowa dopełniają całości.Wśród tych wszystkich pączków i faworków będą się bardzo wyróżniać. Oto moja propozycja dla wszystkich łasuchów.
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g margaryny
- 250 g homogenizowanego serka waniliowego
- olejek cytrynowy
- 250 g cukru
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie)
Polewa:
- 50 g śmietanki 30 lub 36 %
- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
Skórka pomarańczowa:
- skórka z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 1/2 litra wody
Margarynę roztopić, a następnie ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodawać margarynę, przesianą mąkę z proszkiem, serek. Na koniec dodać olejek i kurkumę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. do formy na babeczki włożyć papilotki i nakładać po czubatej łyżce ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika (termoobieg) i piec przez około 20 minut. Najlepiej babeczki sprawdzić patyczkiem, jeśli są ładnie zrumienione a patyczek suchy, wtedy są gotowe.
Skórkę pomarańczową zalać wodą, dodać cukier i gotować około 10 minut, następnie nożem ściąć nadmiar białej błonki. Pokroić na cieniutkie paseczki.
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę, upieczone i ostudzone babeczki maczać w polewie i zrobić dekoracje ze skórki pomarańczowej.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/02/BABECZKI-Z-POMARANCZOWA-SKORKA.html