ßßß Cookit - przepis na Niecodzienne oblicze mięsa mielonego: szaszłyki

Niecodzienne oblicze mięsa mielonego: szaszłyki

nazwa

Wykonanie

Dziś rano kompletnie nie miałam pomysłu na obiad. W lodówce tylko mięso mielone, a nam przejadły się już kotlety, pulpety, spaghetti, itp. Chciałam ugotować coś innego, tylko brakowało pomysłu. Przyjaciółka wspomniała, że robi szaszłyki, pomyślałam "szkoda, że nie mam schabu ani piersi z kurczaka". Chwilę później stwierdziłam, że z mielonego przecież też można zrobić szaszłyki! Po części mój pomysł jest w rodzaju dań jednogarnkowych, bo od razu mamy do mięsa ziemniaki. Sami zobaczcie!
Składniki na ok. 7 szaszłyków:
- 500 g mięsa mielonego,
- 4-5 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- przyprawy do mięsa: papryka ostra, pieprz, sól, estragon, curry,
- przyprawy do ziemniaków: papryka ostra, sól, pieprz, oregano.
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, startą na tarce cebulą, przyprawami. Jeśli będzie mało "zwarte" należy dodać więcej bułki tartej. Bardzo dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe pulpeciki, trochę większe od orzecha włoskiego.
Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem (ok. 1 łyżeczki), dokładnie mieszamy. Nabijamy na patyki mięso i ziemniaki - u mnie 3 pulpety, 3 ziemniaki (jak na zdjęciu). Piekarnik rozgrzewamy do ok. 190 stopni. Blachę smarujemy oliwą, układamy kolejno szaszłyki. Cebulę kroimy na plasterki i układamy na szaszłykach. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy całość odrobiną papryki ostrej, solą i oregano. Pieczemy ok. 30 minut, do miękkości mięsa i ziemniaków. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/04/niecodzienne-oblicze-miesa-mielonego.html