ßßß Cookit - przepis na Schab po cygańsku

Schab po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Jedno Wam powiem. Jestem gapa. Zaplanowałam sobie piękne zdjęcia (oczywiście w moim mniemaniu ;)), a wyszła klapa. Bo szybko, bo ciepłe, bo już. Sama sobie narzuciłam tempo, a kiedy mięso zostało już prawie zjedzone zorientowałam się, że zapomniałam zrobić zdjęć. Przecież nie podejdę do stołu i nie powiem szanowny gościu, czy możesz uprzejmie zaprzestać konsumpcję, bo muszę strzelić fotkę Twojego nadgryzionego mięsa. Jeszcze nie daj Boże stwierdziłby, że przyszedł w kręgi, gdzie najpierw się daje, a potem odbiera. Co to, to nie! Gapa zapomniała, gapa ma brzydkie zdjęcia tego, co po konsumpcji zostało (nieruszone). Mówi się trudno, następnym razem zrobię ładne i zaktualizuję. Dziś muszę zadowolić Was odwróconymi proporcjami, bo po upieczeniu marchewka jest na dole, a kotlet na górze. Bądź, co bądź wszystko trafia do wspólnego brzuszka, więc konsumpcji to akurat nie szkodzi. Przepis zapożyczyłam od Natalki i polecam go bardzo serdecznie - mięsko jest pyszne i doskonale się sprawdza na imprezach (nie trzeba stać przy kuchni, tylko cierpliwie czekać aż wszystko się upiecze). Choć z cierpliwością to niewiele ma wspólnego, bo zapach w kuchni jest oszałamiający...
Składniki:
- 4-5 plastrów schabu (w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego),
- 3 marchewki,
- 2 średniej wielkości cebule,
- papryka słodka Prymat,
- zioła prowansalskie Prymat,
- majonez,
- sól i pieprz do przyprawienia schabu,
- ser żółty do posypania wierzchu.
Na początku dokładnie myjemy schab, kroimy na plastry i rozbijamy jak na schabowe. Z obu stron nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plasterki (można za pomocą szatkownicy). Cebulę obieramy, kroimy na plastry (cienkie). W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy:
1. plasterki marchewki;
2. plasterki cebuli;
3. papryka słodka - równomiernie posypana;
4. zioła prowansalskie - równomiernie posypane;
5. schab;
6. dokładnie rozsmarowany majonez (warstwa przykrywająca całe mięso);
7. ser żółty starty na tarce o dużych oczkach;
Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (u mnie z termoobiegiem - jeśli nie macie takiej funkcji, można zwiększyć temperaturę do 190 stopni) i pieczemy przez godzinę. Po godzinie folię zdejmujemy i zapiekamy jeszcze 15-20 minut. Podajemy z ziemniakami, ryżem i surówkami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/schab-po-cygansku.html