ßßß Cookit - przepis na Najprostsza i najlepsza: sałatka porowa

Najprostsza i najlepsza: sałatka porowa

nazwa

Wykonanie

Sałatka porowa należy do smaków mojego dzieciństwa. Nawet nie pamiętam kiedy zjadłam ją po raz pierwszy. Przepis dostałam od Mamy. Od kiedy pamiętam, zawsze robiłyśmy razem porową sałatkę. Teraz została trochę zapomniana na korzyść innych, ale do tego smaku zawsze chętnie wracamy. Przepisu na nią nie trzeba specjalnie pamiętać - wystarczy kawałek pora, jabłka i jajka - reszta według uznania. Najbardziej lubię wersję z groszkiem, chociaż z dodatkiem kukurydzy dawno nie jadłam i pewnie gdybym zjadła, powiedziałabym, że lepsza jest z nią :) Spróbujcie obie - można zrobić dwie wersje za jednym razem. Składniki na nią zazwyczaj są w lodówce, więc można ją zrobić na niespodziewane wizyty. A teraz do rzeczy.
Składniki:
- 1 por (biała część),
- 2-3 jabłka,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- puszka groszku konserwowego lub kukurydzy,
- majonez,
- 1 łyżeczka musztardy,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier.
Do miski wrzucamy: jabłka pokrojone w kosteczkę (po ich dodaniu należy od razu wymieszać z łyżką majonezu - wówczas nie będą czerniały), drobno posiekanego pora (po 'pierwszym' posiekaniu pora solimy, odstawiamy na chwilę i siekamy na drobno - z dodatkiem soli łatwiej to zrobić), jajka pokrojone w kosteczkę oraz odsączony groszek (lub kukurydzę). Dodajemy więcej majonezu, musztardę, przyprawiamy do smaku. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/06/najprostsza-i-najlepsza-saatka-porowa.html