Wykonanie
Sałatka porowa należy do smaków mojego dzieciństwa. Nawet nie pamiętam kiedy zjadłam ją po raz pierwszy. Przepis dostałam od Mamy. Od kiedy pamiętam, zawsze robiłyśmy razem
porową sałatkę. Teraz została trochę zapomniana na korzyść innych, ale do tego smaku zawsze chętnie wracamy. Przepisu na nią nie trzeba specjalnie pamiętać - wystarczy kawałek
pora,
jabłka i
jajka - reszta według uznania. Najbardziej lubię wersję z
groszkiem, chociaż z dodatkiem
kukurydzy dawno nie
jadłam i pewnie gdybym zjadła, powiedziałabym, że lepsza jest z nią :) Spróbujcie obie - można zrobić dwie wersje za jednym razem. Składniki na nią zazwyczaj są w lodówce, więc można ją zrobić na niespodziewane wizyty. A teraz do rzeczy.

Składniki:- 1
por (biała część),- 2-3
jabłka,- 4
jajka ugotowane na twardo,- puszka
groszku konserwowego lub
kukurydzy,-
majonez,- 1 łyżeczka
musztardy,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier.Do miski wrzucamy:
jabłka pokrojone w kosteczkę (po ich dodaniu należy od razu wymieszać z łyżką
majonezu - wówczas nie będą czerniały), drobno posiekanego
pora (po 'pierwszym' posiekaniu
pora solimy, odstawiamy na chwilę i siekamy na drobno - z dodatkiem
soli łatwiej to zrobić),
jajka pokrojone w kosteczkę oraz odsączony
groszek (lub
kukurydzę). Dodajemy więcej
majonezu,
musztardę, przyprawiamy do smaku. Smacznego!