Wykonanie
Prawie każda impreza w naszym domu jest związana z podaniem sałatki gyros. Jest niezastąpiona na
stole i zawsze znika jako pierwsza. Polecam Wam jej przygotowanie i zapewniam, że na stałe zagości w Waszym menu!
Składniki:- ok. 250 g
mięsa (wołowego, drobiowego lub wieprzowego - ja zazwyczaj wybieram
schab lub
pierś z kurczaka),- puszka
kukurydzy,- 5-6
ogórków konserwowych,- 1 średnia
cebula,- 1 mała
kapusta pekińska,- 5 łyżek
ketchupu, 4
majonezu,-
przyprawa do gyrosa,- tłuszcz do smażenia.Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
mięso pokrojone w małe paseczki. Posypujemy
przyprawą do gyrosa (ilość
przyprawy według preferencji co do ostrości sałatki - im więcej, tym ostrzejsza; ja preferuję dość ostrą). Dusimy do miękkości, można w trakcie podlać
wodą. Na koniec możemy jeszcze posypać
przyprawą do gyrosa. W tym czasie, myjemy
kapustę i kroimy na cienkie paseczki. Wrzucamy do miski, dodajemy
kukurydzę oraz
cebulę i
ogórki pokrojone w kostkę. Kiedy
mięso będzie gotowe, czekamy aż wystygnie, a następnie dodajemy do sałatki. Całość mieszamy. W kubku lub małej miseczce przygotowujemy sos - mieszamy razem
ketchup i
majonez do gładkiej konsystencji. Dodajemy do sałatki, mieszamy.
Sałatka doskonale smakuje z
chlebkiem pita. Smacznego!!!