ßßß
Składniki:- ok. 250 g mięsa (wołowego, drobiowego lub wieprzowego - ja zazwyczaj wybieram schab lub pierś z kurczaka),- puszka kukurydzy,- 5-6 ogórków konserwowych,- 1 średnia cebula,- 1 mała kapusta pekińska,- 5 łyżek ketchupu, 4 majonezu,- przyprawa do gyrosa,- tłuszcz do smażenia.Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso pokrojone w małe paseczki. Posypujemy przyprawą do gyrosa (ilość przyprawy według preferencji co do ostrości sałatki - im więcej, tym ostrzejsza; ja preferuję dość ostrą). Dusimy do miękkości, można w trakcie podlać wodą. Na koniec możemy jeszcze posypać przyprawą do gyrosa. W tym czasie, myjemy kapustę i kroimy na cienkie paseczki. Wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę oraz cebulę i ogórki pokrojone w kostkę. Kiedy mięso będzie gotowe, czekamy aż wystygnie, a następnie dodajemy do sałatki. Całość mieszamy. W kubku lub małej miseczce przygotowujemy sos - mieszamy razem ketchup i majonez do gładkiej konsystencji. Dodajemy do sałatki, mieszamy. Sałatka doskonale smakuje z chlebkiem pita. Smacznego!!!