ßßß Cookit - przepis na Snickersowe babeczki króliczki

Snickersowe babeczki króliczki

nazwa

Wykonanie

Świąteczna aura powoli wstępuje do naszych domów, a ja mam dla Was jeszcze jedną niespodziankę. Mam nadzieję, że będzie smakowała gościom. Takie babeczki można jeść oczami, choć smakiem na pewno Was nie rozczarują! Stwierdziłam, że najlepsze są o smaku snickersa, dlatego całość dopełniłam posmakiem migdałowym. Zobaczcie sami!
Składniki na babeczki (przepis z moich wypieków):
- 225 g mąki pszennej,
- 100 g drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 spore jajko,
- 150 ml mleka,
- 50 ml oleju,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 snickersy.
Mleko łączymy z jajkiem, ekstraktem z wanilii i olejem (mieszamy trzepaczką). Wszystkie składniki suche mieszamy, dodajemy do mokrych. Całość mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy pokrojone na kawałeczki batoniki. Masę przelewamy do foremek na babeczki (napełaniamy do połowy). Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 20 minut).
Składniki na dekorację (inspiracja z moich wypieków):
- pół paczki płatków migdałowych,
- 1 mała śmietanka kremówka,
- 250 g sera mascarpone,
- 1 fix do ubijania śmietany,
- pianki marshamallows,
- kolorowe "kamyki",
- pisaki lukrowe,
- 1 łyżka cukru pudru.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu i cukru pudru. Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy. Na babeczki nakładamy krem, tworzymy "kopułę", wyrównujemy łyżeczką. Posypujemy rozgniecionymi płatkami migdałowymi (rozgniatamy najlepiej blenderem). Tworzymy uszy z pianek (kroimy na 4 części, trochę na skos), wkładamy oczy i nos z kamyków, pisakami rysujemy wąsy. Masy wychodzi zdecydowanie za dużo, dlatego warto ją wykorzystać do innego ciasta. Raz jeszcze życzę Wam Wesołych Świąt! Smacznego!!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/04/snickersowe-babeczki-kroliczki.html