Wykonanie
Świąteczna aura powoli wstępuje do naszych domów, a ja mam dla Was jeszcze jedną niespodziankę. Mam nadzieję, że będzie smakowała gościom. Takie babeczki można jeść oczami, choć smakiem na pewno Was nie rozczarują! Stwierdziłam, że najlepsze są o smaku snickersa, dlatego całość dopełniłam posmakiem
migdałowym. Zobaczcie sami!

Składniki na babeczki (przepis z moich wypieków):- 225 g
mąki pszennej,- 100 g drobnego
cukru,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- 1 spore
jajko,- 150 ml
mleka,- 50 ml
oleju,- łyżeczka ekstraktu
waniliowego,- 2 snickersy.
Mleko łączymy z
jajkiem, ekstraktem z
wanilii i
olejem (mieszamy trzepaczką). Wszystkie składniki suche mieszamy, dodajemy do mokrych. Całość mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy pokrojone na kawałeczki batoniki. Masę przelewamy do foremek na babeczki (napełaniamy do połowy). Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 20 minut).

Składniki na dekorację (inspiracja z moich wypieków):- pół paczki
płatków migdałowych,- 1 mała
śmietanka kremówka,- 250 g
sera mascarpone,- 1 fix do ubijania
śmietany,- pianki marshamallows,- kolorowe "kamyki",-
pisaki lukrowe,- 1 łyżka
cukru pudru.Bardzo dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem
fixu i
cukru pudru. Na koniec dodajemy
mascarpone, mieszamy. Na babeczki nakładamy krem, tworzymy "kopułę", wyrównujemy łyżeczką. Posypujemy rozgniecionymi
płatkami migdałowymi (rozgniatamy najlepiej blenderem). Tworzymy uszy z pianek (kroimy na 4 części, trochę na skos), wkładamy oczy i nos z kamyków, pisakami rysujemy wąsy. Masy wychodzi zdecydowanie za dużo, dlatego warto ją wykorzystać do innego ciasta. Raz jeszcze życzę Wam Wesołych Świąt! Smacznego!!!!