ßßß Cookit - przepis na Delikatna surówka, doskonała!

Delikatna surówka, doskonała!

nazwa

Wykonanie

Surówki obiadowe to fragment menu, który nie należy do moich ulubionych. Ostatnio trochę się w tej kwestii zmieniło, od kiedy po raz pierwszy zrobiłam surówkę, której smak do dziś chodzi mi po głowie. Wierzcie mi, ma w sobie coś, co wydaje się idealne, a tak niewiele trzeba do jej przygotowania. Pasuje praktycznie do każdego mięsa. Można ją podawać bez dodatków, tak też smakuje obłędnie!
Składniki:
- niewielka biała kapusta (lub połowa dużej),
- 1 mała marchew,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki cukru pudru,
- pół łyżeczki soli,
- trochę pieprzu,
- 3 łyżki mleka,
- 4-5 łyżek majonezu,
- 1,5 łyżki octu winnego,
- sok z połowy cytryny.
Warzywa można przygotować dzień wcześniej, sos najlepiej w dniu podania. Kapustę ścieramy na tarce o średnich bądź dużych oczkach, marchewkę na małych. Cebule bardzo drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z mlekiem, dodajemy cukier puder, sól, pieprz, ocet i sok z cytryny. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy sos do kapusty, marchwi i cebuli. Wszystko razem mieszamy. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Surówka najlepiej smakuje jak jest chłodna. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/02/delikatna-surowka-niebo-w-gebie.html