Wykonanie
Po udanym eksperymencie z marynowanymi
kurkami w sosie uznałam, że
papryka wcale nie będzie gorsza. Nie pomyliłam się!
Mięso z jej dodatkiem jest niesamowicie aromatyczne. Oczywiście, można dodać świeżą, lecz taka z zalewy z pewnością wzbogaci smak dania. Całość komponuje się w doskonały smak gulaszu, bogatszy o nowy składnik. Zachęcam do eksperymentu :)

Składniki:- ok. 500 g
schabu,- kilka
pieczarek,- 1
marchew,- 2
cebule,- 1-2 ząbki
czosnku,- 3-4 kawałki
papryki z zalewy octowej,- 1-2
liście laurowe,-
ziele angielskie,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,-
mąka pszenna do zagęszczenia,-
olej do smażenia.Do średniej wielkości garnka wlewamy
wodę, do połowy wysokości. Włączamy gaz, czekamy aż się zagotuje. W tym czasie myjemy
schab, kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką ostrą. Podsmażamy na łyżce
oleju z obu stron do momentu aż
mięso zbieleje.Podsmażone plastry wrzucamy do gotującej się
wody. Na koniec wrzucamy na patelnię przekrojone na pół
cebule, ząbki
czosnku oraz umyte i pokrojone na plasterki
pieczarki. Podsmażamy do momentu odparowania
wody, dodajemy warzywa do garnka z
mięsem. Na patelnię wlewamy pół szklanki
wody, doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do garnka. Dodajemy do niego jeszcze
marchew (wcześniej umytą i obraną) pokrojoną w kostkę,
ziele angielskie,
liście laurowe oraz pokrojone w drobną kostkę kawałki
papryki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości
mięsa.Na koniec sos doprawiamy
solą i
pieprzem oraz zagęszczamy
mąką. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z marchewkowymi kluskami śląskimi). Smacznego!