ßßß Cookit - przepis na Schab w warzywnym sosie z dodatkiem papryki konserwowej

Schab w warzywnym sosie z dodatkiem papryki konserwowej

nazwa

Wykonanie

Po udanym eksperymencie z marynowanymi kurkami w sosie uznałam, że papryka wcale nie będzie gorsza. Nie pomyliłam się! Mięso z jej dodatkiem jest niesamowicie aromatyczne. Oczywiście, można dodać świeżą, lecz taka z zalewy z pewnością wzbogaci smak dania. Całość komponuje się w doskonały smak gulaszu, bogatszy o nowy składnik. Zachęcam do eksperymentu :)
Składniki:
- ok. 500 g schabu,
- kilka pieczarek,
- 1 marchew,
- 2 cebule,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 3-4 kawałki papryki z zalewy octowej,
- 1-2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra,
- mąka pszenna do zagęszczenia,
- olej do smażenia.
Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, do połowy wysokości. Włączamy gaz, czekamy aż się zagotuje. W tym czasie myjemy schab, kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Podsmażamy na łyżce oleju z obu stron do momentu aż mięso zbieleje.
Podsmażone plastry wrzucamy do gotującej się wody. Na koniec wrzucamy na patelnię przekrojone na pół cebule, ząbki czosnku oraz umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażamy do momentu odparowania wody, dodajemy warzywa do garnka z mięsem. Na patelnię wlewamy pół szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do garnka. Dodajemy do niego jeszcze marchew (wcześniej umytą i obraną) pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojone w drobną kostkę kawałki papryki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem oraz zagęszczamy mąką. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z marchewkowymi kluskami śląskimi). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/09/schab-w-warzywnym-sosie-z-dodatkiem.html