ßßß
Składniki:- ok. 500 g schabu,- kilka pieczarek,- 1 marchew,- 2 cebule,- 1-2 ząbki czosnku,- 3-4 kawałki papryki z zalewy octowej,- 1-2 liście laurowe,- ziele angielskie,- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra,- mąka pszenna do zagęszczenia,- olej do smażenia.Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, do połowy wysokości. Włączamy gaz, czekamy aż się zagotuje. W tym czasie myjemy schab, kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Podsmażamy na łyżce oleju z obu stron do momentu aż mięso zbieleje.Podsmażone plastry wrzucamy do gotującej się wody. Na koniec wrzucamy na patelnię przekrojone na pół cebule, ząbki czosnku oraz umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażamy do momentu odparowania wody, dodajemy warzywa do garnka z mięsem. Na patelnię wlewamy pół szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do garnka. Dodajemy do niego jeszcze marchew (wcześniej umytą i obraną) pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojone w drobną kostkę kawałki papryki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem oraz zagęszczamy mąką. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z marchewkowymi kluskami śląskimi). Smacznego!