ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie z marynowanych kurek

Schab w sosie z marynowanych kurek

nazwa

Wykonanie

Na danie z kurkami miałam ochotę od bardzo dawna. Uwielbiam grzyby i potrawy z ich udziałem. Przyznam, że nigdy wcześniej nie miałam okazji wyk orzystywać kurek w postaci marynowanej. Miałam spore obawy, czy danie będzie dobrze smakowało. Jestem zaskoczona, bo było przepyszne. Gdybym miała jeszcze jeden słoiczek kurek, jutro powtórzyłabym przepis :) Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- ok. 400 g schabu,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka serka topionego śmietankowego,
- domowe kostki rosołowe,
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu.
Mięso kroimy na ok. 1 cm plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni aż zbieleją (ja robię to bez tłuszczu). W garnku zagotowujemy ok. 1/3 wysokości (garnka) wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy podsmażone mięso, ziele (2-3 kulki), liście i domowe kostki rosołowe. Na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wlewamy ok. 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki lekko zeskrobujemy smak mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy kurki (wcześniej odsączone z zalewy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym). Mieszamy, gotujemy do momentu wyparowania całej wody. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną na ósemki, chwilę podsmażamy. Zawartość patelni dodajemy do garnka z gotującym się mięsem. Całość gotujemy do miękkości, ok. 20-30 minut. Pod koniec dodajemy serek, mieszamy do rozpuszczenia. Zagęszczamy mąką, gotujemy jeszcze przez chwilę. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/02/schab-w-sosie-z-marynowanych-kurek.html