Wykonanie
Na danie z
kurkami miałam ochotę od bardzo dawna. Uwielbiam
grzyby i potrawy z ich udziałem. Przyznam, że nigdy wcześniej nie miałam okazji wyk orzystywać
kurek w postaci marynowanej. Miałam spore obawy, czy danie będzie dobrze smakowało. Jestem zaskoczona, bo było przepyszne. Gdybym miała jeszcze jeden słoiczek
kurek, jutro powtórzyłabym przepis :) Zachęcam do spróbowania!

Składniki:- ok. 400 g
schabu,- 1
cebula,- 2
liście laurowe,-
ziele angielskie,-
sól,
pieprz,- 1 łyżka
serka topionego śmietankowego,- domowe
kostki rosołowe,- 2 łyżki
mąki pszennej do zagęszczenia sosu.
Mięso kroimy na ok. 1 cm plastry. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, podsmażamy na patelni aż zbieleją (ja robię to bez tłuszczu). W garnku zagotowujemy ok. 1/3 wysokości (garnka)
wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy podsmażone
mięso, ziele (2-3 kulki), liście i domowe
kostki rosołowe. Na patelnię, na której podsmażaliśmy
mięso wlewamy ok. 1/2 szklanki
wody, doprowadzamy do wrzenia. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki lekko zeskrobujemy smak
mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy
kurki (wcześniej odsączone z zalewy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym). Mieszamy, gotujemy do momentu wyparowania całej
wody. Na koniec dodajemy
cebulę pokrojoną na ósemki, chwilę podsmażamy. Zawartość patelni dodajemy do garnka z gotującym się
mięsem. Całość gotujemy do miękkości, ok. 20-30 minut. Pod koniec dodajemy
serek, mieszamy do rozpuszczenia. Zagęszczamy
mąką, gotujemy jeszcze przez chwilę. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z
ziemniakami,
kaszą lub
makaronem. Smacznego!