Wykonanie
Uwielbiam
makaron w towarzystwie pysznych dodatków. Ciężko mi się oprzeć przed zjedzeniem kolejnej dokładki nawet wtedy, gdy dopiero skończyłam poprzednią. Dzisiejsze danie ma w sobie trochę z
chili con carne, trochę ze spaghetti bolognese... Moim zdaniem zawiera najlepsze cechy z obu. Polecam Wam jego przygotowanie - będzie doskonałe zarówno na obiad, jak i kolację :)

Składniki (na średniej wielkości naczynie żaroodporne; u mnie małe naczynie żaroodporne + kokilka):-
makaron cannelloni (ilość zależna od rozmiaru naczynia),- ok. 200 g
mięsa mielonego,- 1/2
cebuli,- 4-5 dużych
pieczarek,-
olej i
masło do smażenia,-
sos pomidorowy,- garść ugotowanej
fasoli czerwonej Lestello,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,- dodatkowo: starty
żółty ser i
koperek (można pominąć).Przygotowanie rozpoczynamy dzień wcześniej - od namoczenia
fasoli (opłukujemy i zostawiamy na noc). Rano gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (może być lekko twarda, dojdzie w piekarniku).Na rozgrzanym
oleju podsmażamy 1/2
cebuli, gdy się zeszkli dodajemy
mięso mielone. Smażymy przez chwilę, dodajemy
przyprawy (
sól,
pieprz). Gdy
mięso będzie usmażone, przekładamy na talerzyk i na tej samej patelni na odrobinie
masła podsmażamy umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki. Gdy
woda odparuje, przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Sos pomidorowy przygotowujemy zgodnie z przepisem .Do
pieczarek dodajemy
mięso, 1/3 sosu i ugotowaną
fasolę. Wszystko mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku
papryką ostrą. Surowe
cannelloni napełniamy farszem, układamy w naczyniu lekko posmarowanym sosem (na dnie i bokach). Moje
cannelloni było w wersji mini, zatem ułożyłam je pionowo obok siebie. Należy zrobić to dosyć ciasno, by nie było luk pomiędzy. Całość polewamy pozostałym sosem i ewentualnie posypujemy posiekanym
koperkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do momentu aż
makaron będzie miękki (ok. 50-70 min.). W trakcie pieczenia można podlać
wodą. Pod koniec, gdy
makaron będzie miękki, posypujemy startym
żółtym serem i zapiekamy. Smacznego!
