Wykonanie
Do niedawna nie przepadałam za
tuńczykiem. Zjadłam, ale bez większego entuzjazmu, dlatego wolałam go unikać. Wszystko się zmieniło w momencie, gdy po raz pierwszy spróbowałam tej sałatki.
Tuńczyk wydaje się jej niezbędnym składnikiem, który sprawia, że można ją zwać doskonałą. Przepis dostałam od mojej Szwagierki, która zaszczepiła we mnie miłość do
tuńczyka :))

Składniki:- 1 puszka
tuńczyka w sosie własnym,- 1 główka
sałaty masłowej lub lodowej,- 3
pomidory,- 1-2
cebule (w zależności od wielkości
sałaty),-
ser żółty (ok. 3/4 kostki),- sos: 2-3 łyżki
majonezu, 2 łyżki
ketchupu, 1 łyżka
musztardy, 1 łyżka
oleju,
sól i
pieprz do smaku.
Tuńczyka odsączamy z sosu,
sałatę dokładnie myjemy i rwiemy,
pomidory myjemy i kroimy w kostkę (jeśli ktoś woli bez skórki - należy wcześniej sparzyć),
cebule kroimy w drobną kostkę, podobnie
ser - tylko w większą (ale niezbyt dużą!). Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sos (składniki na sos łączymy w osobnym naczyniu, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, a następnie dodajemy do sałatki). Ilość składników najlepiej dostosować wg własnego smaku - jeśli wydaje się, że jest czegoś za mało, można śmiało dodać :) Smacznego! :)