Wykonanie
Nazwa tego ciasta może nie brzmi zbyt zachęcająco (zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za
salcesonem), ale sam smak wynagradza wszystko. Jest szybkie w przygotowaniu, niezwykle proste i nie można oprzeć się przed pokusą zjedzenia kolejnej porcji. Dzięki dodatkowi
jabłek jest wilgotne i doskonale wpisuje się w klimat pogody za oknem. Przepis znalazłam u Smacznej Pyzy, jeden składnik dodałam od siebie.
Składniki - na standardową keksówkę:- 3
jajka,- szczypta
soli,- 190 g
cukru,- 100 ml
oleju,- 230 g przesianej
mąki pszennej,- 10 g
kakao,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej,- 1 łyżeczka
skórki z cytryny,- 2
jabłka + 1 łyżka
mąki pszennej + 2 łyżki
soku z cytryny,- 2 łyżki
likieru porzeczkowego (będzie pasował także
wiśniowy lub
winogronowy).W jednej misce mieszamy składniki:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę, skórkę otartą z
cytryny.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę (oczywiście bez gniazd), polewamy
sokiem z cytryny, mieszamy, a następnie dodajemy
mąkę. Odstawiamy na bok.W drugiej misce umieszczamy:
jajka,
cukier i
sól. Miksujemy przez chwilę. Mikser na moment wyłączamy, dodajemy
olej - powoli, najlepiej dzieląc na tury. Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy partiami składniki suche. Gdy wszystko dobrze się połączy, mikser wyłączamy. Do masy dodajemy
nalewkę, mieszamy, a następnie przygotowane wcześniej
jabłka (mieszamy łyżką). Gotowe ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 60 min. Smacznego!