Wykonanie
Ze względu na fakt, iż mój Mąż jest wielkim smakoszem
cykorii, postanowiłam przygotować surówkę specjalnie dla Niego. Jest kolorowa, pachnąca i będzie pasowała zarówno do
mięs pieczonych, jak i w sosie. Jakiś czas temu dostałam zapytanie od Pani Karoliny odnośnie surówki pasującej do
karkówki marynowanej w
ketchupie. Myślę, że surówka z
cykorią będzie pasowała doskonale. Pani Karolino, dzisiejsza propozycja jest również z myślą o Pani :) Spodziewajcie się niebawem przepisu na wspomnianą
karkówkę - dostałam przepis i chętnie go wypróbuję :)Składniki:- 2
cykorie,- 1
marchewka,- 1/2
pora (biała część),- 1
jabłko,-
szczypiorek,- sos: 1 łyżka
wody, 1 łyżka
oleju (np. zdrowego
oleju lnianego), 1 łyżka
soku z cytryny,
sól,
pieprz,
cukier.
Cykorie myjemy, kroimy na pół - wzdłuż, usuwamy głąby.
Cykorie drobno siekamy.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce (obojętnie jakie oczka). Podobnie
jabłko.
Por myjemy, drobniutko siekamy, podobnie
szczypiorek. W szklance przygotowujemy sos, mieszamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy sosem, mieszamy. Przed podaniem warto schłodzić w lodówce. Smacznego!