ßßß Cookit - przepis na Makaron w sosie paprykowym z fetą

Makaron w sosie paprykowym z fetą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na blogu powiało lekką ciszą, ale dziś mam dla Was nowy przepis. Danie bezmięsne, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Jego aromat jest tak kuszący, że nie sposób przejść obok patelni bez kolejnego testu. Zapach wnika w każdy kąt kuchni! Polecam wszystkim miłośnikom makaronów, i nie tylko. Przepis nie ma źródła, ani inspiracji. Gotowałam intuicyjnie, ze składników, które akurat miałam w lodówce.
Składniki:
- 1/2 opakowania dowolnego makaronu (ja użyłam makaronu Rurki),
- 4 czerwone papryki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 100 g sera feta (z dodatkiem ziół),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, cukier, domowa przyprawa paprykowa, bazylia, oregano.
Paprykę kroimy na pół, wydrążamy gniazda, układamy na blasze (skórką do góry) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 min. do momentu, aż skórka zacznie się przypiekać. Następnie wkładamy papryki do woreczka foliowego, zakręcamy i zostawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie obieramy ze skórki.
Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy paprykę - można pokroić dowolnie. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy koncentrat. Podlewamy wodą. Całość miksujemy blenderem na gładki sos. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - powinien być al dente. Sos podgrzewamy, dodajemy makaron (bezpośrednio z garnka, wyławiamy za pomocą łyżki tak, by trochę wody z gotowania przenieść razem z makaronem). Mieszamy. Dodajemy pokrojoną drobno fetę, przyprawiamy do smaku. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/makaron-w-sosie-paprykowym-z-feta.html