Wykonanie
Ostatnio na blogu powiało lekką ciszą, ale dziś mam dla Was nowy przepis. Danie bezmięsne, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Jego aromat jest tak kuszący, że nie sposób przejść obok patelni bez kolejnego testu. Zapach wnika w każdy kąt kuchni! Polecam wszystkim miłośnikom
makaronów, i nie tylko. Przepis nie ma źródła, ani inspiracji. Gotowałam intuicyjnie, ze składników, które akurat miałam w lodówce.

Składniki:- 1/2 opakowania dowolnego
makaronu (ja użyłam
makaronu Rurki),- 4
czerwone papryki,- 1
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- ok. 100 g
sera feta (z dodatkiem
ziół),- 1 łyżka
masła,- 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego,-
sól,
pieprz,
cukier, domowa
przyprawa paprykowa,
bazylia,
oregano.
Paprykę kroimy na pół, wydrążamy gniazda, układamy na blasze (skórką do góry) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 min. do momentu, aż skórka zacznie się przypiekać. Następnie wkładamy
papryki do woreczka foliowego, zakręcamy i zostawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie obieramy ze skórki.Na łyżce
masła podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy wyciśnięty
czosnek. Po chwili dodajemy
paprykę - można pokroić dowolnie. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy koncentrat. Podlewamy
wodą. Całość miksujemy blenderem na gładki sos.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - powinien być al dente. Sos podgrzewamy, dodajemy
makaron (bezpośrednio z garnka, wyławiamy za pomocą łyżki tak, by trochę
wody z gotowania przenieść razem z
makaronem). Mieszamy. Dodajemy pokrojoną drobno
fetę, przyprawiamy do smaku. Smacznego!