ßßß
Składniki (na 1 standardową keksówkę):- 1 kg pieczarek,- 3 cebule,- 2 bułki namoczone w wodzie,- 4 jajka,- posiekana natka pietruszki (mały pęczek),- przyprawy: sól, pieprz,- olej, masło,- masło i bułka tarta do keksówki.Rozpoczynamy od przygotowania pieczarek: myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Wrzucamy do garnka, włączamy gaz i gotujemy do momentu odparowania całej wody. Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy do smaku. Chwilę smażymy.Zawartość patelni umieszczamy w misce, czekamy aż masa przestygnie. Dodajemy odciśniętą z wody bułkę, żółtka, posiekaną natkę i mieszamy. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę (gdy się spienią, dodajemy szczyptę soli i dalej ubijamy). Pianę dodajemy do masy pieczarkowej, delikatnie mieszamy. Na koniec można jeszcze dla pewności przyprawić - masa z pewnością "wchłonie" przyprawy, dlatego nie żałujmy ich. Keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej masę pieczarkową, wyrównujemy z wierzchu. Układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. godziny. Po upieczeniu studzimy i dopiero wyjmujemy z keksówki. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce - będzie łatwiej pokroić. Smacznego!