Wykonanie
Nie miałam pomysłu na nazwę, dlatego została bez konkretnych określeń. Miał być gyros, ale okazało się, że skończyła mi się
przyprawa. Nie miałam czasu na pójście do sklepu, więc improwizowałam. Wyszło tak cudownie pachnące danie, że chętnie powtórzę je od razu, jak się skończy :).

Składniki:- 500 g
piersi z kurczaka,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
czosnek,- świeże
zioła:
bazylia,
pietruszka,- 1 łyżeczka
oleju,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- dodatkowo: ugotowany
ryż,
parmezan.
Mięso kroimy w cienkie słupki lub kostkę. Posypujemy obficie
przyprawami i zostawiamy na chwilę. W tym czasie gotujemy
ryż oraz siekamy
zioła. Na łyżce
oleju podsmażamy
mięso. Gdy zmieni kolor, podlewamy
wodą, dodajemy koncentrat i zostawiamy na małym ogniu. Przykrywamy pokrywką. Dusimy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy posiekane
zioła, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Jeśli chcecie, można dolać więcej
wody - uzyskamy wówczas więcej sosu. Podajemy z
ryżem, posypujemy startym
parmezanem. Smacznego!