ßßß Cookit - przepis na PENNE ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

PENNE ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

nazwa

Wykonanie

Podobną potrawę jadłam kiedyś w restauracji. Zasmakowała mi bardzo, więc w zaciszu domowym postanowiłam ją odtworzyć. Nie wyszło idealnie takie samo, ale wynik jest świetny :)
250g penne
ok. 200g mrożonego szpinaku
100g sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
8 drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
bazylia
oregano
tymianek
Szpinak wyjmujemy wcześniej do rozmrożenia.
Wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekane pomidory podsmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy szpinak i podsmażamy aż odparuje. W tym czasie gotujemy makaron al dente wg przepisu z opakowania z dodatkiem 1 łyżki oleju z pomidorów. Do szpinaku dodajemy posiekany ser gorgonzola oraz przyprawy i podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia się sera. Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku i mieszamy, dzielimy na porcje i podajemy.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/07/penne-ze-szpinakiem-i-gorgonzola.html