Oto kolejny przepis na szybkie i smaczne danie. Makaron świetnie komponuje się z papryką i niedużą ilością boczku. Nasyci każdego głodomora więc śmiało możecie je podać na późny obiad. Faktem jest, iż z talerza znika bardzo szybko :-)400 g makaronu penne (lub innego)1 papryka żółta1 papryka czerwona1 papryka zielona1 czerwona cebula1 ząbek czosnkuboczek wędzony kawałek 5x5x5 cm4 łyżki natki pietruszki1/2 cytryny2 kule mozzarellisólpieprzPapryki oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy.Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy. Gdy wytopi się tłuszcz zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy paprykę, cebulę i czosnek (przez około 5 minut). Doprawiamy i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.Makaron gotujemy al dente (wg wskazań z opakowania), odcedzamy i wrzucamy do podsmażonej papryki. Dodajemy boczek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny - mieszamy. Makaron z papryką przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układamy plastry odsączonej mozzarelli (ok 0,5 cm grubości).Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.SMACZNEGO :-)