Wykonanie
Dziś (gdy to czytacie to już wczoraj) miałam bardzo miły i zakręcony dzień. Najpierw na targu nabyłam ciekawe urządzenie (o którym na pewno jeszcze przeczytacie),
potem dowiedziałam się, że wygrałam w konkursie krzyżówkowym, a w końcu ugotowałam pyszne danie. Ten przepis od razu zwrócił moją uwagę. Po pierwsze nigdy jeszcze nic z
kurek nie robiłam, a zabierałam się do tego już kilka
razy. Po drugie zawierał w sobie
wino, co też jest dla mnie nowością. A po trzecie całość wyglądała tak apetycznie, że trudno było się oprzeć. Przepis znalazłam u Biedronki, za co jej serdecznie dziękuję, bo na pewno wiele
razy będę do niego wracała :-)Składniki na 2 solidne porcje lub 3 mniejsze:200g ulubionego
makaronu (u mnie Lubella
Pióra Pełne ziarno)1 łyżka
masła2 średnie
cebule1 ząbek
czosnku350g
kurek1 szklanka białego,
półwytrawnego wina2/3 szklanki
śmietany 18%1
camembert grzyby leśne (120g)2 łyżki
musztardy francuskiej1/2 pęczka
pietruszkisólsól morskapieprz kolorowy świeżo mielonyNa początek zajmujemy się
kurkami - namaczamy je w zimnej osolonej wodzie aby oczyścić je z piachu - na około 1h. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą
wodą, zalewamy ponownie zimną
woda w garnku i gotujemy około 10 min od zagotowania się
wody. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (jeśli
kurki nie są drobne).
Pietruszkę myjemy i pozostawiamy do obcieknięcia.
Cebulę i
czosnek obieramy i opłukujemy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na łyżce
masła. Dodajemy
kurki i smażymy razem 5-7 minut. Następnie wlewamy szklankę
wina i podgrzewamy do momentu zredukowania się płynów.W tym momencie dobrze jest
mieć już zagotowaną
wodę na
makaron i zacząć go gotować zgodnie z instrukcją z opakowania.Do
śmietany wlewamy około dwie łyżki sosu z
kurek i
wina - mieszamy, a następnie wlewamy do rondla. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Doprawiamy
solą morską.
Camembert obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, dodajemy do sosu wraz z
musztardą francuską - mieszamy podgrzewając do momentu rozpuszczenia się
sera.
Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do sosu.
Makaron odcedzamy i przekładamy do rondla z sosem - mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Podajemy posypane świeżo zmielonym
pieprzem kolorowym.SMACZNEGO :-)