Wykonanie
Lato coraz bliżej, ale pogoda znów płata nam
figle. Poprzedni weekend pięknie upalny, a obecny wieje chłodem i deszczem. Od deszczu przeciekł mi dach, i wczoraj rano wkraczając do kuchni byłam o włos od utraty życia w wyniku pięknego poślizgu na kałuży
wody. Po południu miałam zaplanowany udział w ognisku, niestety zostało odwołane z powodu pogody. Ja jednak zdążyłam napiec pysznych babeczek, którymi skutecznie usiłowałam nakarmić 4 osoby. Byli dzielni, ale choć babeczki im bardzo smakowały, nie dali rady - i nie
dziwne to wcale bo babeczek było 20 i 2 ;-)MUFFINKI Z
OWOCAMISkładniki na 24 sztuki:500 g
mąki180 g
cukru2 opakowania
cukru wanilinowego200 g
margaryny240 ml
mleka2
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli350 g
porzeczek150 g
rabarbaruolej do smarowania blachy
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
cukrami i szczyptą
soli.
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml
mleka i
jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo
mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę
mleka.
Porzeczki oczyszczamy z ogonków, myjemy.
Rabarbar myjemy o kroimy na kawałki. Osuszone
owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto można podzielić na 2 części i każdą zrobić z innymi
owocami, albo nie dzieląc z mieszanka
owoców.Blachę do muffinek smarujemy
olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka).SMACZNEGO :-)