Wykonanie
Zapraszam na ciacha prosto z patelni. Podejrzane u Ostrej - przez tą kobietę kilogramów mi przybywa, ale i radości :-) Więcej nic nie
powiem, łapcie za patelnie, mieszajcie składniki i chrupcie! :-DNa około 24 sztuki:2 szkl
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
brązowego cukru2
jaja30 g
płatków migdałowych125 g
margaryny1/2
aromatu waniliowego spirytusowego2 łyżki
oleju do smażenia
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy
cukier i
proszek do pieczenia. Robimy zagłębienie i wrzucamy w nie posiekaną
margarynę, wbijamy
jajka i dodajemy
aromat waniliowy. Wszystko razem sprawnie zagniatamy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy
płatki migdałowe i delikatnie wyrabiamy. Otrzymane ciasto chowamy na chwilę do zamrażarki aby stwardniało.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i z dodatkiem sporej ilości
mąki rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie z placka wykrawamy
ciastka - za pomocą szklanki. Wykrojone
ciasteczka układamy na patelni i smażymy do zarumienienia, przekładamy na drugą stronę i również rumienimy. Czynności te powtarzamy do usmażenia wszystkich
ciasteczek. Przy trzeciej porcji ponownie natłuszczamy patelnię.Podajemy same lub posypane
cukrem pudrem. Można też polać
miodem lub innym słodkim
syropem. Posmakują również z
dżemem ;-)SMACZNEGO :-)