Wykonanie

Przez ostatni tydzień strasznie się leniłam i nie zamieściłam ani jednego przepisu. Wszystko zostało spowodowane oczekiwaniem na paczkę z dekoracjami cukierniczymi, dzięki którym miałam upiec przepiękne cupcakes red velvet i zamieścić na nie przepis. Paczka dalej nie dotarła, blog zaniedbany, tak więc w tą smętną i burą niedzielę postanowiłam zrobić
ciasteczka z tego, co znajdę w domu, byleby nie wychodzić do sklepu. Przy okazji pozwoliłam zadebiutować foremkom w kształcie dinozaurów, które dostałam niedawno na urodziny.Padło na kruche
ciasteczka, które co roku robi się w moim domu na święta. Żeby pozbyć się z nich zimowego smaku zastąpiłam
przyprawy korzenne nutellą.
Ciastka robi się błyskawicznie. Są tak łatwe do przyrządzenia, że z powodzeniem można je robić z dziećmi, bawiąc się razem w kuchni.Składniki:4-5 dużych łyżek nutelli250 g
mąki1
jajko150 g
margaryny do pieczenia1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
aromatu waniliowego (opcjonalnie)Na rozgrzanej patelnii roztapiamy
margarynę i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i ugniatamy aż do całkowitego połączenia się masy. Lepimy kulkę (ja ulepiłam ich kilka i do każdej dodałam innego
barwnika spożywczego) i wkładamy na półtorej godziny do lodówki. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wycinamy za pomocą foremek.Piekarnik nastawiamy rozgrzewamy do 180 stopni. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i umieszczamy na niej nasze
ciastka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.Smacznego!

