ßßß Cookit - przepis na Bób z boczkiem i koperkiem

Bób z boczkiem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Sezon na bób w pełni, warto z niego korzystać, bo jest bardzo zdrowy ale też bardzo smaczny. Zawiera dużo witamin, ale też białka i błonnika. Tak przygotowany bób może być dodatkiem do obiadu.
1kg bobu
10dag boczku wędzonego lub szynki wędzonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier
Zagotować wodę, dodać łyżkę soli i łyżeczkę cukru. Wrzucić bób i gotować przez ok. 15-30 minut, w zależności od młodości bobu. Odcedzić, jeszcze ciepły obrać ze skórki, wtedy najłatwiej się obiera (można zostawić skórki). Boczek pokroić w paski, wrzucić na rozgrzaną oliwę, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Dodać bób i posiekany czosnek. Na koniec posypać koperkiem i dosmakować solą i pieprzem.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2014/06/bob-z-boczkiem-i-koperkiem.html