Wykonanie
Sezon na
bób w pełni, warto z niego korzystać, bo jest bardzo zdrowy ale też bardzo smaczny. Zawiera dużo witamin, ale też
białka i błonnika. Tak przygotowany
bób może być dodatkiem do obiadu.

1kg
bobu10dag
boczku wędzonego lub
szynki wędzonej1
cebula2 ząbki
czosnkupęczek
koperkułyżka
oliwysól,
pieprz,
cukierZagotować
wodę, dodać łyżkę
soli i łyżeczkę
cukru. Wrzucić
bób i gotować przez ok. 15-30 minut, w zależności od młodości
bobu. Odcedzić, jeszcze ciepły obrać ze skórki, wtedy najłatwiej się obiera (można zostawić skórki).
Boczek pokroić w paski, wrzucić na rozgrzaną
oliwę, następnie dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, podsmażyć. Dodać
bób i posiekany
czosnek. Na koniec posypać
koperkiem i dosmakować
solą i
pieprzem.
