Wykonanie
Czy wiecie, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie? Błonnik pęcznieje pod wpływem płynów, wypełniając żołądek na dłuższy czas zaspokaja uczucie głodu, zmniejszając apetyt na inne, bardziej kaloryczne przekąski.Jadacie
pieczywo chrupkie? A zwracacie uwagę na zawartość w nim błonnika? Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym, ale gdy miałam okazję przetestować
pieczywo chrupkie "Zawiera Błonnik" firmy Granex (akcja testowania na fanpage'u firmy), przyjrzałam się bliżej temu tematowi .Na stronie producenta czytamy: "
Pieczywo Zawiera Błonnik wytwarzane jest z pełnych ziaren sześciu zbóż - żyta, pszenicy,
kukurydzy, owsa, jęczmienia i
amarantusa z dodatkiem
ziaren słonecznika. Jest to produkt całkowicie naturalny, nie zawierający sztucznych spulchniaczy i ulepszaczy czy
mleka w proszku. Charakteryzuje się unikalną na rynku, bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jest to błonnik rozpuszczalny o właściwościach probiotycznych, regulujący działanie układu trawiennego. 100 g
pieczywa zawiera 13,8 g błonnika, co sprawia, że jedna jego kromka zapewnia ok. 3% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik".Składniki : krajanka żytnia (61,6%),
otręby pszenne, pszenica (7,9%),
kasza jęczmienna (7,9%), grys kukurydziany (4%),
płatki owsiane (3,2%), błonnik: inulina (2,8%),
ziarno słonecznika (0,8%),
mąka z
amarantusa (0,6%),
sól. Produkt zawiera zboża zawierające gluten.Jedna kromka (ok. 6 g) dostarcza : kcal 20 - 1%,
cukry 0,1 g - 0%, tłuszcz 0,2 g - 0%, kw. tłuszcz. nasycone <0,1 g - 0%, sód <0,1 g - 1%, błonnik 0,8 g - 3%% GDA ** % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej.Opakowanie: 24 szt.Waga: 140 gCena: 3 zł.
Otrzymałam 3 rodzaje
chrupkiego pieczywa:-Zawiera Błonnik-Zawiera Błonnik z dodatkiem
amarantusa-Zawiera Błonnik z dodatkiem orkiszu i
ziółZaskoczyło mnie najbardziej
pieczywo z dodatkiem orkiszu i
ziół. W składzie zawiera ciekawą kompozycję
ziół (
oregano,
rozmaryn,
bazylia,
tymianek, cząber,
estragon,
szałwia,
mięta, lawenda). Najbardziej smakowało mi samo, zastępując inne przekąski, podczas oglądania telewizji. Plusy : nie zawiera
cukru i tłuszczów (w pieczywach innych firm spotyka się
cukier lub tłuszcz), duża zawartość błonnika, smaczne, zdrowe, całkowicie naturalne, dobre podczas niestrawności czy przy zatruciach pokarmowych, niska kaloryczność, długi termin przydatności, doskonałe w podróży, doskonale smakuje na słono (z
wędlinami, pasztetami) i słodko (z
dżemem czy nutellą). Zdecydowanie polecam.Minusy : aby się najeść
chrupkim pieczywem na śniadanie, taki łasuch jak ja, musi zjeść ich dużą ilość (ok. 1/3 paczki), dlatego też dla takich osób
pieczywo najlepiej będzie się sprawdzało jako przekąska w ciągu dnia lub podczas oglądania telewizji.Mała uwaga : Wydawało mi się, że nazwa "Zawiera błonnik" kładzie nacisk na większą jego zawartość, w porównaniu z
pieczywem chrupkim innych firm na rynku. Okazało się, że tak nie jest - zawartość błonnika w
pieczywie niektórych firm jest większa (np.14,2g/ w 100g) lub bardzo zbliżona. Dobrze byłoby wyróżniać się zarówno nazwą, jak i faktyczną przewagą w ilości błonnika;).