Wykonanie

Część
jabłek przesmażyłam na mus, ale zostało mi jeszcze trochę, więc pomyślałam o szybkich i zdrowych muffinkach. Przepis stary, sprawdzony, choć trochę zmodyfikowany.(składniki na ok.15 sztuk)1 szklanka zmiksowanych
płatków owsianych1 szklanka
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl.
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
cynamonu (nie dałam)2 małe
jajka3/4 szklanki jogurtu/ mleka/
maślanki1/2 szklanki
oleju roślinnego (można trochę mniej)2
jabłkaDo jednej miski wsypać sypkie składniki.Dodać obrane i pokrojone na kawałki
jabłka, lekko wymieszać.W drugiej misce połączyć
jaja,
jogurt,
olej i wlać do suchych składników.Wymieszać niezbyt dokładnie.Przełożyć łyżką do formy - każdą wypełnić do 2/3.Piec w 180'C przez 25 minut, na złotobrązowy kolor.


Przetestowałam przy okazji pieczenie w foremkach silikonowych, otrzymanych ze sklepu przyjemnegotowanie.pl. Moje pierwsze wrażenie: genialne! Nie używamy tłuszczu, papieru, a po upieczeniu babeczki same odchodzą od foremek, nie zostawiając na ściankach ciasta. Wystarczy je później tylko przepłukać ciepłą
wodą. Polecam wypróbować.Więcej o formach silikonowych
pisałam tutaj .