Wykonanie

Kolejny udany eksperyment :). Nie sądziłam, że przez przypadek wyjdą takie smaczne zdrowe muffinki :).C hciałam zrobić coś na słodko z
soczewicy. Z astanawiałam się czy da się zmiksować surową
soczewicę - n iestety mój robot nie poradził sobie z tym zadaniem, więc
soczewicę podgotowałam . Pierwszy raz zrobiłam je bez
oleju, a i tak muffinki wys zły całkiem dobre - lekko w ilgotne, ciężkie z posmakiem
orzechów. Moje dziecko się nimi zajada. Idealne na drugie śniadanie lub do pracy.Składniki n a ok.12 sztuk.składniki mokre:150 g
czerwonej soczewicy2 duże
jajka6 łyżek
jogurtu (naturalnego lub
owocowego)3-4 łyżki
miodu4-5 ły żek
oleju1 aromat
wanil iowyskładniki suche:70-8 0 g mielonych
płatków owsianych*ok.1/2 szkl . drobno posiekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia*
Soczewicę ugotować i odcedzić .Po wyst udz eniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę .Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę
jogurtu /mleka.Przed włożeniem do foremek sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie.Piec 25 minut w nagrzanym do 180 'C piekarniku .* wersja bezglutenowa - dla osób, które nie mogą glutenu