ßßß Cookit - przepis na Niby-pizza z kaszy jaglanej / pikantne naleśniki jaglane

Niby-pizza z kaszy jaglanej / pikantne naleśniki jaglane

nazwa

Wykonanie

Ostatnio robiłam naleśniki z kaszy jaglanej, a tym razem postanowiłam ciasto wraz z dodatkami podsmażyć. Powstała niby-pizza z patelni; to propozycja na szybką przekąskę, kolację lub weekendowe śniadanie.
Składniki na ok. 6-7 szt.
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ok.1 szklanka mleka (lub wody)
7 łyżek skrobi kukurydzianej
1 jajko
3-4 łyżki oleju
przyprawa do pizzy
dowolne dodatki (np. czerwona cebula, wędlina, pomidory, papryka, ser...)
ketchup pikantny
olej do smażenia
Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzucić do blendera, dodać skrobię, olej, jajko i mleko. Zmiksować (masa powinna być odrobinę gęstsza od naleśnikowej).
Na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju wylać ciasto, ułożyć drobno pokrojone dodatki i posypać przyprawą do pizzy. Smażyć na mniejszym ogniu, dosyć mocno przypiekając spód. Przed podaniem polać ketchupem.
Góra ze składnikami nie będzie przypieczona, jak w tradycyjnej pizzy. Jak ktoś woli, można zawinąć takiego naleśnika i zjeść jak wrapa czy tortillę.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/07/niby-pizza-z-kaszy-jaglanej-pikantne.html