Wykonanie

Ostatnio robiłam naleśniki z
kaszy jaglanej, a tym razem postanowiłam ciasto wraz z dodatkami podsmażyć. Powstała niby-pizza z patelni; to propozycja na szybką przekąskę, kolację lub weekendowe śniadanie.Składniki na ok. 6-7 szt.1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanejok.1 szklanka
mleka (lub
wody)7 łyżek
skrobi kukurydzianej1
jajko3-4 łyżki
olejuprzyprawa do pizzydowolne dodatki (np.
czerwona cebula,
wędlina,
pomidory,
papryka,
ser...)
ketchup pikantny
olej do smażeniaUgotowaną i ostudzoną
kaszę jaglaną wrzucić do blendera, dodać
skrobię,
olej,
jajko i
mleko. Zmiksować (masa powinna być odrobinę gęstsza od naleśnikowej).Na rozgrzaną patelnię z małą ilością
oleju wylać ciasto, ułożyć drobno pokrojone dodatki i posypać
przyprawą do pizzy. Smażyć na mniejszym ogniu, dosyć mocno przypiekając spód. Przed podaniem polać
ketchupem.

Góra ze składnikami nie będzie przypieczona, jak w tradycyjnej pizzy. Jak ktoś woli, można zawinąć takiego naleśnika i zjeść jak wrapa czy tortillę.