Wykonanie

Czasem zostaje mi z obiadu
kasza jaglana. Robię z niej później np. szybki deser lub placuszki . Tym razem chciałam zrobić coś innego ale również na słodko. Postanowiłam zrobić naleśniki z
kaszy jaglanej (przepis ze Smakoterapii). Naleśniki wymagają trochę więcej cierpliwość podczas smażenia niż standardowe ale warto spróbować. Są dobre zarówno na słodko, jak i na słono.Składniki na ok. 6-7 szt.1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanejok.1 szklanka
mleka (lub
wody)7 łyżek
skrobi kukurydzianej1
jajko3-4 łyżki
olejuodrobina
olejku waniliowego (do naleśników na słodko)2-3 łyżki
oleju do smażeniadowolne nadzienie (przesmażone
owoce,
dżem lub wytrawne)Ugotowaną i ostudzoną
kaszę jaglaną wrzucić do blendera, dodać
skrobię,
olej,
jajko i
mleko .Zmiksować (masa powinna być odrobinę gęstsza od naleśnikowej).Do smażenia pierwszego naleśnika użyć
oleju, do kolejnych można dodać tylko odrobinę lub spróbować bez
oleju.Smażyć na mniejszym ogniu i trochę dłużej niż standardowe naleśniki.Dołącz do obserwujących ;)