ßßß Cookit - przepis na Tartaletki jabłkowe na cieście francuskim

Tartaletki jabłkowe na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wypieki z jabłkami . Czasami, gd y mam y mało czasu na pieczenie lub gd y zaskoczą nas niespodziewani goście, może my skorzystać z gotowego ciasta francuskiego oraz jabłek przesmażonych lub gotow ych jabłek prażonych .
Składniki na ok. 22-23 sztuki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g jabłek prażonych(u mnie Urbanek)
garś ć rodzynek
cynamon (niekoniecznie)
Ciast o francusk ie rozwinąć. Szklanką wykrawać krążki i układać na dnie foremek, tak a by powstały ścianki po bokach. Spód nakłuwać widelcem. Ja błka wymieszać z odrobiną cyn amonu (jeśli lubicie) i wyłożyć na ciasto. Na k ażdą tartaletkę po łożyć jedną rodzynkę (lub więc ej). Włożyć do rozgrzanego do 20 0'C piekarnika i piec przez ok. 2 0 minu t.
------------
Dzięki uprzejmości firmy Bracia Urbanek oraz pośrednictwu serwisu Polska Gotuje miałam możliwość przetestować jabłka prażone. Jestem wielkim łasuchem na słodycze, więc z przyjemnością wykorzystałam je w rożnych słodkościach:). Dzi ś prezentuję Wam tartaletki, a więcej przepisów z wykorzystaniem jabłek pojawi się wkrótce .
J abłka prażone Urbanek
Sporządzono ze 110 g owoców na 100 g produktu.
Zawartość cukru : 17 g na 100 g produktu.
Kaloryczność: w 100 g produktu 77kcal.
Skł ad : jabłka, cukier, skrobia kukurydziana modyfikowana, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, kwas askorbinowy – przeciwutleniacz.
Pojemność: 680 g
Opinia : J a błka są bardzo smaczne, lekko kwaskowate. S łoik z j abłkami na pewno przyspiesz y nam pracę w kuchni, szczególnie gdy nie mamy czasu (lub ochoty) na obieranie, krojenie i przesmaż a nie jabłek.
Mając słoik z jabłkami w domu mogę w każdej chwili (nawet dla niespodziewanych gości)przygotować coś słodkiego na szybko . Jabłka prażone m ają wszechstronne zastosowanie : d o wypieków typowych ciast, do deserów oraz jako nadzienie do n aleśników czy gofrów . J ak dla mnie jabłka mogły by być do wyboru, również w wersji bez cukru, wtedy każdy mógłby je osłodzić według uznania lub w ogóle nie słodzić . Dużym plusem jest to, że j a błka f irmy Ur banek nie posiadają w składzie dodatkowych skład ników E, które wi działam na opakowaniach innych firm. Zachęcam do wypróbowa ni a .
Firma "Bracia Urbanek" jest wiodącym na rynku producentem przetworów owocowych, warzywnych wykorzystującym także pieczarki. To f irm a rodzinn a, funkcjonującą już od 1984 roku. Główną gamę produktów dostarczanych na rynek stanowią: ogórki konserwowe i kwaszone, różnorodne sałatki warzywne: szwedzka, naddunajska, księżacka, z czerwonej kapusty, chrzany i ćwikła z chrzanem, papryka konserwowa, przeciery: ogórkowy i szczawiowy, leczo, oliwki, buraczki, pieczarki marynowane, kompoty, powidła śliwkowe, jabłka prażone. Na przestrzeni ponad 25 lat działalności przetwory były wielokrotnie nagradzane i wyróżniane.
---------------
Uwaga! Wszystkich wielbicieli jabłek zapraszam do konkursu na dania z jabł ek organizowanego na portalu Polska Gotuje:
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/03/tartaletki-jabkowe-na-ciescie-francuskim.html