ßßß Cookit - przepis na Pasta do chleba z czerwonej fasoli i pomidorów

Pasta do chleba z czerwonej fasoli i pomidorów

nazwa

Wykonanie

Rodzince tak zasmakowała ostatnio zrobiona pasta z awokado, że postanowiłam zrobić kolejną. Nie miałam awokado, więc padło na fasolę.
Ekspresowa, smaczna i sycąca pasta . Idealna, gdy np. skończyły się nam inne dodatki do chleba. Przyprawy możemy dozować według uznania, zmieniając nieco smak pasty.
250g fasoli czerwonej (lub białej) z puszki
5-6 dużych kawałków pomidorów suszonych (z zalewy)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
szczypta czosnku suszonego
papryka słodka do smaku
1 łyżka oleju z zalewy po pomidorach
2 łyżki wody
dodatkowo chleb razowy (u mnie Żytni razowy z dynią ze sklepu Chlebnazdrowie)
Wszystkie składniki zmiksować blenderem przez dłuższą chwilę (w zależności jak gładką chcemy otrzymać masę).
Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić wg uznania przyprawami.
Pasta najlepiej smakuje na razowym chlebie lub na grzankach.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/07/pasta-do-chleba-z-czerwonej-fasoli-i.html