Rodzince tak zasmakowała ostatnio zrobiona pasta z awokado, że postanowiłam zrobić kolejną. Nie miałam awokado, więc padło na fasolę.Ekspresowa, smaczna i sycąca pasta . Idealna, gdy np. skończyły się nam inne dodatki do chleba. Przyprawy możemy dozować według uznania, zmieniając nieco smak pasty.250g fasoli czerwonej (lub białej) z puszki5-6 dużych kawałków pomidorów suszonych (z zalewy)1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka majerankusól, pieprzszczypta czosnku suszonegopapryka słodka do smaku1 łyżka oleju z zalewy po pomidorach2 łyżki wodydodatkowo chleb razowy (u mnie Żytni razowy z dynią ze sklepu Chlebnazdrowie)Wszystkie składniki zmiksować blenderem przez dłuższą chwilę (w zależności jak gładką chcemy otrzymać masę).Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić wg uznania przyprawami.Pasta najlepiej smakuje na razowym chlebie lub na grzankach.