ßßß Cookit - przepis na Autor: Anna Czelej

Autor: Anna Czelej

nazwa

Wykonanie

Prezentuję Wam czwartą i ostatnią już książkę z serii "W kuchni Pięciu Przemian" autorstwa Anny Czelej - tym razem część Zima .
"Odkryj bogactwo zimowych smaków. Gotuj smacznie, zdrowo, czasem tradycyjnie, czasem nietypowo. W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na zimowe dania zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian. Dzięki nim Twoja zimowa dieta będzie obfita w zdrowe i zbilansowane posiłki."
Schemat książki utrzymany w konwencji poprzednich części (Wiosna, Lato i Jesień). Na początku znajduje się spis treści, w którym wyszczególnione są wszystkie przepisy w kolejności ich występowania. Na końcu zamieszczony został alfabetyczny spis (z oznaczeniem dla potraw bezglutenowych).
We wstępie autorka przekonuje nas, że zimowe dania również mogą być ciekawymi kompozycjami bogatymi w smaki. "Spożywając produkty, które przechowują się w naturalny sposób, takie jak ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, możesz skomponować zbilansowane i zdrowe dania". Zimowe pożywienie ma głównie chronić nas przed wyziębieniem, a w tym przypadku najlepsze będą szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z dużą ilością rozgrzewających przypraw. Unikajmy produktów wychładzających, np. pomarańczy, jabłek, jogurtu, sałaty czy ogórków.
Dla ułatwienia, w książce zamieszczona została tabela z listą produktów zimowych według smaków, do których należą oraz z podziałem na właściwości rozgrzewające i wychładzające.
W książce znajduje się w ponad sto przepisów na dania wegetariańskie, z czego większość z nich nie zawiera glutenu. Książka jest więc idealna dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową.
Dużym plusem jest to, że przy każdym przepisie znajduje się kolorowe zdjęcie gotowej potrawy. Zdjęc ia odrobinę ładniejsze i lepiej skomponowane niż w poprzednich częściach (choć szkoda, że nie robione przez profesjonalnego fotografa).
Podoba mi się, że w książce znajdziemy bardzo duży wybór zup i dań na ciepło, które zwłaszcza jesienią powinniśmy spożywać częściej. Znajdziemy przepisy na gęste zupy, zapiekanki, ciasta z orzechami i rodzynkami, np. takie przepisy jak : zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną, zapiekanka z buraków i fety, placki orzechowe, zupa migdałowa, grochówka z grzankami, łazanki z makiem, pierogi z kapustą i grzybami, tort orzechowy.
Muszę przyznać, że przepisy z części "Zima" najbardziej przypadły mi do gustu. Dużo potraw na ciepło (które zdecydowanie wolę od surówek), do tego parę przepisów z wykorzystaniem mąki gryczanej, fasoli, soczewicy. Kilka przepisów już zaznaczyłam do wykorzystania i n a pewno podzielę się nimi z Wami.
Strony: 232
Wydawnictwo: Illuminatio
Wydanie: I, 2013
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Cena: 34 , 90 zł
Książkę do recenzji przekazało Wydawnictwo Illuminatio, któremu dziękuję za możliwość zapoznania się ze wszystkimi częściami serii.
Wykorzystując przepis z książki zrobiłam:
Naleśniki z mąki gryczanej z grzybami i ciecierzycą
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/11/zima-w-kuchni-pieciu-przemian-czelej.html