Wykonanie
Witajcie :))Przedwczoraj w samo południe zadzwonił do mnie telefon z bardzo miłą informacją :) Otóż wygrałem wstęp na warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem, prowadzącym program " Jakubiak lokalnie".W życiu bym nie przypuszczał, że wygram konkurs organizowany przez kuchnia +. Ale dla takiego miłośnika jak ja zadanie było
banalne, ponieważ trzeb było opisać jakie
zioło najczęściej się używa w kuchni i dlaczego :)
Powiem Wam tylko że opisywałem
tymianek :)
Jakubiak lokalnie to program w którym Tomek odkrywa na nowo smaki z różnych stron polski i czerpie z nich inspirację w kuchni :) Ostatnia
seria przyniosła rekordową oglądalność na kanale kuchnia +.
Co do warsztatów ;) Odbyły się w świetnie przygotowanym miejscu, mianowicie w FUMENTI Akademia Kulinarna w Gdańsku . Bardzo dobrze zaprojektowane wnętrze, które bardzo pomaga w organizacji naszego gotowania. Dodatkowo mnóstwo przydatnego sprzętu ... no i ta biblioteczka :)) Znajduje się tam chyba ze sto książek kulinarnych ( niestety zapomniałem zrobić zdjęcia ) :)
Na warsztatach było 6 osób. Każdy dostał swoje danie do ugotowania :))Potrawy, które gotowaliśmy pojawią się w całej trzeciej
serii programu " Jakubiak lokalnie":)Ja od razu po zapoznaniu się z menu wieczoru, wybrałem do przygotowania Perliczkę w sosie jarzębinowym z
ciecierzycą. Bardzo fajny pomysł na danie.Tomek bardzo promuje produkty lokalne więc i na warsztatach nie mogło ich zabraknąć. Na przykład do perliczki dodawałem polski
miód gryczany a do sosu
konfiturę z jarzębiny.Bardzo fajnym dodatkiem do perliczki była
ciecierzyca robiona na sposób risotto :)) Ale to wszystko zobaczycie w programie :))A OTO MOJA PERLICZKA :)