ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z mąki gryczanej z grzybami i ciecierzycą

Naleśniki z mąki gryczanej z grzybami i ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

O naleśnikach z mąki gryczanej myślałam już od dawna, a przypomniałam sobie o nich, przeglądając książkę " Zima w kuchni pięciu przemian " A. Czelej. Przepis był inspiracją, proporcje i składniki minimalnie zmieniłam, a zamiast jogurtu użyłam mleka.
Naleśniki są o zdrowsze od tradycyjnych nale śników z mąki pszennej. Minimalnie wyczuwalny posmak gryki, który w połączeniu z wyrazistym nadzieniem znika. Smaży się je dłużej i na mniejszym ogniu.
Składniki na ok.9-10 sztuk:
3/4 szklanki wody
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Wszystkie składniki włożyć do miski w podanej kolejności i dobrze wymieszać.
Odstawić na przynajmniej 30 minut (autorka k siążki zaleca 2 godziny) i w razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę wody.
Smażyć na rozgrzanej patelni (pierwszy z olejem), kolejne mogą być bez oleju lub z minimalną ilością.
Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, aby zmiękły. Smarować dowolnym nadzieniem (najlepiej wyra źn ym w smaku).
Farsz :
1,5 szklanki podgotowanych opieniek lub surowych pieczarek
2 duże cebule
1/2 puszki odsączonej ciecierzycy
przyprawy (sól, pieprz, papryka, chili)
olej do smażenia
Cebulę podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w drobną kostkę grzyby, przyprawić.
N astępnie dodać zmiksowaną ciecierzycę i całość smażyć jeszcze przez kilka minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/nalesniki-z-maki-gryczanej-z-grzybami-i.html