Wykonanie

O naleśnikach z
mąki gryczanej myślałam już od dawna, a przypomniałam sobie o nich, przeglądając książkę " Zima w kuchni pięciu przemian " A. Czelej. Przepis był inspiracją, proporcje i składniki minimalnie zmieniłam, a zamiast
jogurtu użyłam
mleka.Naleśniki są o zdrowsze od tradycyjnych nale śników z
mąki pszennej. Minimalnie wyczuwalny posmak gryki, który w połączeniu z wyrazistym nadzieniem znika. Smaży się je dłużej i na mniejszym ogniu.Składniki na ok.9-10 sztuk:3/4 szklanki
wody1 szklanka
mleka1 szklanka
mąki gryczanej1/2 szklanki
mąki orkiszowej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
oleju2
jajkaszczypta
soliolej do smażeniaWszystkie składniki włożyć do miski w podanej kolejności i dobrze wymieszać.Odstawić na przynajmniej 30 minut (autorka k siążki zaleca 2 godziny) i w razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę
wody.Smażyć na rozgrzanej patelni (pierwszy z
olejem), kolejne mogą być bez
oleju lub z minimalną ilością.Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, aby zmiękły. Smarować dowolnym nadzieniem (najlepiej wyra źn ym w smaku).Farsz :1,5 szklanki podgotowanych opieniek lub surowych
pieczarek2 duże
cebule1/2 puszki odsączonej
ciecierzycyprzyprawy (
sól,
pieprz,
papryka,
chili)
olej do smażenia
Cebulę podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w drobną kostkę
grzyby, przyprawić.N astępnie dodać zmiksowaną
ciecierzycę i całość smażyć jeszcze przez kilka minut.