To wegetariańskie danie z makaronu jest proste i szybkie do zrobienia, zresztą jak jak większość przepisów kuchni włoskiej . Pomysł na połączenie groszku i suszonych pomidorów podpatrzyłam w książce " Smaczna i zdrowa kuchnia włoska " G. D'Acampo.300 g makaronu kokardki z pszenicy durum(u mnie Mamma Mia)200 g mrożonego groszku8 dużych suszonych pomidorów z zalewy2-3 łyżki oliwy z zalewy po pomidorach1 cebula1 łyżka siekanej natki pietruszkipieprz czarny mielonyszczypta pieprzu cayenneGroszek ugotować w osolonej wodzie (przez ok. 5 minut) i odcedzić. Następnie, w pozostałej po groszku wodzie, ugotować makaron al dente i również odcedzić.Na rozgrzaną patelnię wlać olej z zalewy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.Następnie dodać pokrojone drobno pomidory, groszek i makaron. Przyprawić, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki.Wersja dla mięsożerców: można dodać podsmażony boczek.