Wykonanie
Chleb lekko wilgotny, o ciekawym smaku, z lekko wyczuwalną gryką, ale za sprawą odpowiednich dodatków (np.
czarnuszki,
cebulki suszonej) tego posmaku prawie nie czuć.
Chleb po upieczeniu waży 1,2 kg i jest wysoki na 9 cm (piekłam w maszynie do
chleba), ale chyba najlepiej piec go w wąskiej foremce.*Zamiast dodatku
mąki orkiszowej można użyć dowolnej
mąki bezglutenowej lub upiec z samej
mąki gryczanej, wówczas otrzymamy
chleb całkowicie bezglutenowy.Przepis widziałam na kilku blogach (autora przepisu brak, a jedno z wykonań znalazłam tutaj). Zmieniłam proporcje
mąki oraz dodałam więcej
soli. Ciasto po wymieszaniu składników będzie raczej rzadkie.400 g
mąki gryczanej230 g
mąki orkiszowej * (lub bezglutenowej)750 ml cieplej
wody3 łyżki
oliwy1 opakowanie
suszonych drożdży (7g)2 łyżeczki
cukru1 czubata łyżeczka
soli (12g)3 łyżki dowolnych dodatków (np.
siemienia lnianego,
czarnuszki, suszonej
cebulki,
sezamu, pestek
słonecznika, dyni)
oliwa do wysmarowania blaszkiMaszyna do
chleba:Wrzucić wszystkie składniki, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program
razowy.Piekarnik:Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować mikserem lub dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu i poczekać aż urośnie (podwoi objętość).Ciasto przełożyć do wysmarowanej blaszki o wymiarach 31x12cm i wstawić do zimnego piekarnika na 1 godzinę. Piec w 180 stopniach. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, nie nakłuwać ciasta.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko posmarować
oliwą skórkę z wierzchu i wyjąć z blaszki.Przechowywanie:
Chleb należy przechować w lodówce przez kilka dni, część można pokroić na kromki i zamrozić (choć z doświadczenia wiem, że raczej nie będziemy tego robić ;) )