ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach

Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Chleb lekko wilgotny, o ciekawym smaku, z lekko wyczuwalną gryką, ale za sprawą odpowiednich dodatków (np. czarnuszki, cebulki suszonej) tego posmaku prawie nie czuć.
Chleb po upieczeniu waży 1,2 kg i jest wysoki na 9 cm (piekłam w maszynie do chleba), ale chyba najlepiej piec go w wąskiej foremce.
*Zamiast dodatku mąki orkiszowej można użyć dowolnej mąki bezglutenowej lub upiec z samej mąki gryczanej, wówczas otrzymamy chleb całkowicie bezglutenowy.
Przepis widziałam na kilku blogach (autora przepisu brak, a jedno z wykonań znalazłam tutaj). Zmieniłam proporcje mąki oraz dodałam więcej soli. Ciasto po wymieszaniu składników będzie raczej rzadkie.
400 g mąki gryczanej
230 g mąki orkiszowej * (lub bezglutenowej)
750 ml cieplej wody
3 łyżki oliwy
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
2 łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka soli (12g)
3 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, sezamu, pestek słonecznika, dyni)
oliwa do wysmarowania blaszki
Maszyna do chleba:
Wrzucić wszystkie składniki, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program razowy.
Piekarnik:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować mikserem lub dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu i poczekać aż urośnie (podwoi objętość).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej blaszki o wymiarach 31x12cm i wstawić do zimnego piekarnika na 1 godzinę. Piec w 180 stopniach. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, nie nakłuwać ciasta.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko posmarować oliwą skórkę z wierzchu i wyjąć z blaszki.
Przechowywanie:
Chleb należy przechować w lodówce przez kilka dni, część można pokroić na kromki i zamrozić (choć z doświadczenia wiem, że raczej nie będziemy tego robić ;) )
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/10/chleb-gryczano-orkiszowy.html