Wykonanie
Chleb wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca, nie wyczuwalna w ogóle
mąka gryczana. Piekłam go tym razem na drożdżach i w maszynie do
chleba .1 i 1/2 szklanki
mąki żytniej razowej (typ 1800)1 i 1/2 szklanki
mąki graham (typ 1850)1 szklanka
mąki gryczanej2 i 1/8 szklanki letniej
wody2 łyżki
oleju7 g
suszonych drożdży (1 op.)12 g
soli (1 czubata łyżeczka)1 płaska łyżeczka
cukrugarść dowolnych nasion (np.
siemienia lnianego, pestek dyni,
czarnuszki,
słonecznika)Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na
chleb razowy.Piekarnik:(Nie piekłam wprawdzie w piekarniku ale powinien się sprawdzić standardowy sposób pieczenia
chleba razowego)Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych), wysmarowanej
oliwą i zostawić do wyrośnięcia.Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 220'C, następnie 10 min w 200'C, kolejne 40 min. w temperaturze 180'C.Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.