ßßß Cookit - przepis na Maszyna do chleba:

Maszyna do chleba:

nazwa

Wykonanie

Chleb wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca, nie wyczuwalna w ogóle mąka gryczana. Piekłam go tym razem na drożdżach i w maszynie do chleba .
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 1800)
1 i 1/2 szklanki mąki graham (typ 1850)
1 szklanka mąki gryczanej
2 i 1/8 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
7 g suszonych drożdży (1 op.)
12 g soli (1 czubata łyżeczka)
1 płaska łyżeczka cukru
garść dowolnych nasion (np. siemienia lnianego, pestek dyni, czarnuszki, słonecznika)
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb razowy.
Piekarnik:
(Nie piekłam wprawdzie w piekarniku ale powinien się sprawdzić standardowy sposób pieczenia chleba razowego)
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych), wysmarowanej oliwą i zostawić do wyrośnięcia.
Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 220'C, następnie 10 min w 200'C, kolejne 40 min. w temperaturze 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/chleb-zytni-razowy-z-dodatkiem-maki.html