Wykonanie

Robiłam już kilka wypieków z
fasoli, zarówno na słono, jak i na słodko.Tym razem upiekłam ciasto
fasolowe w wersji białej, z
wiórkami kokosow ymi . Wyszło c iekawe w smaku, lekko wilgotne, pod obne do sernika, z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi.Przy drugim podejściu, dodałam kawałki
czekolady do środka ciasta i było jeszcze lepsze.350 g
fasoli białej (np. Piękny Jaś K upiec) - czyli o k. 900 g ugotowane j lub 3 i 2/3 puszki odsączonej
fasoli6 jaj100 g
wiórków kokosowych (u mnie takich)1/ 2 szklanki
oliwy2/3 szklanki
cukru (lub więcej)1
aromat waniliowy150 g
jogurtu (np.
waniliowego lub ananasow ego)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 100 g
gorzkiej czekolady (do posypania)6 ł yżek
mleka w proszku (można pominąć, ale nadaje fajny smak)Wcześniej namoczoną
fasolę ugotuj do miękkości (lub użyj gotowej
fasoli z puszki).Rozgrzej piekarnik do 180°C.W międzyczasie, wszystkie s kładniki (z wyjątkiem wiórków i
czekolady) wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. J eśli wolisz gładszą konsystencję ciasta, wiórki można zmiksować razem ze wszystkimi składnikami .Na koniec dodaj
wiórki kokosowe (plus opcjonalnie kawałki
czekolady) i wymieszaj.Tortownicę (22 cm) wyłóż pergaminem.Przed wylaniem do formy, sprawdź czy ciasto jest wystarczająco słodkie. Jeśli konsystencja jest za gęsta można dolać trochę
mleka.Wierzch p osyp pokruszoną
czekoladą i wiórkami kokosowymi.Piecz ok. 35-40 minut .