ßßß Cookit - przepis na Niby-sernik fasolowy z kokosem i czekoladą

Niby-sernik fasolowy z kokosem i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Robiłam już kilka wypieków z fasoli, zarówno na słono, jak i na słodko.
Tym razem upiekłam ciasto fasolowe w wersji białej, z wiórkami kokosow ymi . Wyszło c iekawe w smaku, lekko wilgotne, pod obne do sernika, z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi.
Przy drugim podejściu, dodałam kawałki czekolady do środka ciasta i było jeszcze lepsze.
350 g fasoli białej (np. Piękny Jaś K upiec) - czyli o k. 900 g ugotowane j lub 3 i 2/3 puszki odsączonej fasoli
6 jaj
100 g wiórków kokosowych (u mnie takich)
1/ 2 szklanki oliwy
2/3 szklanki cukru (lub więcej)
1 aromat waniliowy
150 g jogurtu (np. waniliowego lub ananasow ego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 100 g gorzkiej czekolady (do posypania)
6 ł yżek mleka w proszku (można pominąć, ale nadaje fajny smak)
Wcześniej namoczoną fasolę ugotuj do miękkości (lub użyj gotowej fasoli z puszki).
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W międzyczasie, wszystkie s kładniki (z wyjątkiem wiórków i czekolady) wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. J eśli wolisz gładszą konsystencję ciasta, wiórki można zmiksować razem ze wszystkimi składnikami .
Na koniec dodaj wiórki kokosowe (plus opcjonalnie kawałki czekolady) i wymieszaj.
Tortownicę (22 cm) wyłóż pergaminem.
Przed wylaniem do formy, sprawdź czy ciasto jest wystarczająco słodkie. Jeśli konsystencja jest za gęsta można dolać trochę mleka.
Wierzch p osyp pokruszoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Piecz ok. 35-40 minut .
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/01/biae-ciasto-fasolowe-z-wiorkami.html