ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy jęczmiennej - wersja 2

Kotlety z kaszy jęczmiennej - wersja 2

nazwa

Wykonanie

Z kaszy jęczmiennej robiłam jakiś czas temu kotlet y . Smakowały wszystkim, więc tym razem zrobiłam je ponownie, ale w wersji bardziej wydajnej - z dodatkiem zmielonych kotletów sojowych. Wychodzi ok. 25 kotletów.
130 g kaszy jęczmiennej (u mnie mazurska perłowa średnia Kupiec)
16-18 szt. kotletów sojowych (1 op.)
3 średnie cebule
2 jajka
3-4 łyżki mielonego lnu
4-5 łyżek mąki
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
papryka słodka mielona
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Posiekaną na drobno cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
Kaszę ugotować (15 min.).
Kotlety sojowe wrzucić do wrzącego bulionu o gotować do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić i ostudzić. Wycisnąć z nich wodę i zmiksować na drobne kawałki.
Ostudzoną kaszę wsypać do miski, dodać zmielone kotlety sojowe, wbić jajka, dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę, spróbować czy jest dobrze przyprawiona i odstawić na 10 minut.
Formować małe kotlety, często maczając ręce w wodzie, a następnie obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie się rozpadać można dodać trochę więcej mąki).
Można również masę kłaść łyżką bezpośrednio na patelnię (bez panierowania), ł opatką formować placuszki, a następnie ostrożnie przekręcać je na drugą stronę.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać z sosem, np. grzybowym i z surówką.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/kotlety-z-kaszy-jeczmiennej-wersja-2.html