Wykonanie
Z
kaszy jęczmiennej robiłam jakiś czas temu kotlet y . Smakowały wszystkim, więc tym razem zrobiłam je ponownie, ale w wersji bardziej wydajnej - z dodatkiem zmielonych kotletów
sojowych. Wychodzi ok. 25 kotletów.130 g
kaszy jęczmiennej (u mnie mazurska perłowa średnia Kupiec)16-18 szt. kotletów
sojowych (1 op.)3 średnie
cebule2
jajka3-4 łyżki mielonego lnu4-5 łyżek
mąki3 łyżki siekanej
natki pietruszkisól,
pieprzpapryka słodka mielona
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczeniaPosiekaną na drobno
cebulę usmażyć na rozgrzanym
oleju, pod koniec smażenia przyprawić
solą i
pieprzem.
Kaszę ugotować (15 min.).Kotlety
sojowe wrzucić do wrzącego
bulionu o gotować do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić i ostudzić. Wycisnąć z nich
wodę i zmiksować na drobne kawałki.Ostudzoną
kaszę wsypać do miski, dodać zmielone kotlety
sojowe, wbić
jajka, dodać
cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę, spróbować czy jest dobrze przyprawiona i odstawić na 10 minut.Formować małe kotlety, często maczając ręce w wodzie, a następnie obtaczać je w
bułce tartej (jeśli masa będzie się rozpadać można dodać trochę więcej
mąki).Można również masę kłaść łyżką bezpośrednio na patelnię (bez panierowania), ł opatką formować placuszki, a następnie ostrożnie przekręcać je na drugą stronę.Smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Podawać z sosem, np.
grzybowym i z surówką.