Wykonanie
Naleśniki zazwyczaj robię na obiad i podaję z mięsnym, warzywnym lub
grzybowym nadzieniem.A w sobotni lub niedzielny poranek, serwuję naleśniki na słodko.2
jajka2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka1 szklanka
wodykilka kropli
aromatu śmietankowegoszczypta
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
olejuolej do smażeniadowolny
dżem (u mnie domowy
dżem jagodowy)Wbij do miksera
jajka, dodaj
mleko, szczyptę
soli,
cukier, aromat, dobrze zmiksuj.Następnie dodaj
mąkę, 1 łyżkę
oleju i miksuj na wolnych obrotach, stopniowo dodając
wodę (ciasto powinno być rzadkie).Odstaw ciasto na 15-30 minut.Naleśniki smaż z obu stron (p odczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona).Na koniec smarujemy ulubionym
dżemem i zwijamy w rulon lub składamy w trójkąt. Można też polać
jogurtem.