ßßß
Naleśniki zazwyczaj robię na obiad i podaję z mięsnym, warzywnym lub grzybowym nadzieniem.A w sobotni lub niedzielny poranek, serwuję naleśniki na słodko.2 jajka2,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka1 szklanka wodykilka kropli aromatu śmietankowegoszczypta soli1 łyżeczka cukru1 łyżka olejuolej do smażeniadowolny dżem (u mnie domowy dżem jagodowy)Wbij do miksera jajka, dodaj mleko, szczyptę soli, cukier, aromat, dobrze zmiksuj.Następnie dodaj mąkę, 1 łyżkę oleju i miksuj na wolnych obrotach, stopniowo dodając wodę (ciasto powinno być rzadkie).Odstaw ciasto na 15-30 minut.Naleśniki smaż z obu stron (p odczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona).Na koniec smarujemy ulubionym dżemem i zwijamy w rulon lub składamy w trójkąt. Można też polać jogurtem.