Wykonanie

O cieście z
cukinii myślałam już od dłuższego czasu. Metodą prób i błędów powstało wilgotne ciasto, w stylu brownie
Cukinia nie jest wyczuwalna.Składniki można modyfikować, odpowiednio do ilości startej
cukinii. Najlepiej piec w prostokątnej formie, aby ciasto było płaskie i dobrze się dopiekło.ok. 2,5 szklanki startej na grubych oczkach
cukinii (
młoda może być ze skórką)ok. 2 szklanek dowolnej
mąki bezglutenowej (u mnie po 1 szklance
mąki z
ciecierzycy i kukurydzianej)1/2 szklanki siekanych
orzechów laskowych1/3 szklanki siekanych suszonych
śliwek1/4 szklanki
suszonej żurawinyok. 1 szklanka
ksylitolu (opcjonalnie trochę mniej niż 1 szkl.
cukru)1 łyżka domowego
cukru waniliowegook. 1/3 szklanki
mleka roślinnego1/2 szklanki
oleju2 łyżki
kakao2 łyżki karobu1 czubata łyżeczka
sodyCukier,
cukier waniliowy,
olej,
mleko,
kakao, karob i
sodę dobrze wymieszać (najlepiej robotem kuchennym).Następnie dodać
cukinię oraz
mąkę i wszystko razem połączyć (jeśli ciasto będzie za bardzo gęste, dolać odrobinę
mleka).Na koniec dodać
bakalie i wymieszać. Spróbować, czy jest wystarczająco słodkie.Ciasto przełożyć do prostokątnej formy silikonowej.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę (dodatkowo zostawiłam jeszcze w wyłączonym piekarniku na pół godziny).